Печенье с розой |
Ciasteczka z tartą różą
Prezentowane niedawno tarte płatki róży wykorzystałam do przygotowania ciasteczek. Ciasteczka są pyszne, kruche z delikatnym różanym aromatem. Bardzo mi smakowały. Przepis zaczerpnęłam od Margot, jednak troszkę go pozmieniałam i podaje oczywiście tak jak piekłam.
Ciasteczka z tartą różą
Składniki na około 20 sztuk:
100 g masła
1/4 łyżeczki soli
180 g maki tortowej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 czubate łyżeczki płatków róży utartych z cukrem
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka ostudzonej wody
Żurawinę pokroić na drobne kawałki (im mniejsze tym lepsze). Utrzeć masło, a następnie dodac do niego tarte płatki róży - całość chwile ucierać do połączenia składników. Do masy dodać mąkę, sodę, sól oraz żurawinę. Wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie ciasto pociąć na 20 równych plasterków.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 155ºC i piec jeszcze 10 minut (ja piekłam tylko 20 minut i ciasteczka były gotowe).
Smacznego:-)
Рубрики: | 14. Кулинария/Сладкая выпечка (печенье, пряники) |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |