Формирование дрожжевой сдобы |
Formowanie okrągłej chałki
Do tej pory przygotowywałam chałki plecione tradycyjnie, w formie warkocza z trzech wałków. Ostatnio zmierzyłam się z przygotowaniem chałki okrągłej. Nie sądziłam, że to takie proste zaplatanie. Najtrudniej to było mi to opisać;-) Dziękuję więc za pomoc i korektę Majance, która dzielnie czytała kolejne teksty mojej instrukcji. Mam nadzieję, że to co stworzyłam, jest na tyle prosto opisane, że nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem. A przy okazji polecam takie formowanie, gdyż chałka wygląda wtedy niesamowicie ślicznie. Korzystałam z instrukcji znalezionej tutaj.
Formowanie okrągłej chałki
Sposób formowania:
Przygotować 4 wałki równiej długości. Dwa z nich ułożyć na blacie pionowo, obok siebie . Dwa pozostałe ułożyć na nich poziomo jednocześnie przekładając aby przechodziły naprzemiennie jeden nad prawym pionowym wałkiem pod lewym, a drugi odwrotnie (pod prawym pionowym i nad lewym). W ten sposób powstaną 4 pary wałków.
Aby łatwiej było zrozumieć opis zaplatania na poniższym zdjęciu zaznaczyłam, który wałek jest dla mnie prawy, a który lewy;-) Formowanie rozpoczynałam zawsze od wałków znajdujących się w dole zdjęcia, a zatem do nich odnosiłam znajdujące się w opisie określenia - prawy i lewy.
Krok I
Każdy wałek będący po lewej stronie danej pary przełożyć nad prawym. Robiąc pełny obrót w prawo, przełożyć w ten sposób wszystkie wałki.
Formowanie okrągłej chałki Formowanie okrągłej chałki
Krok II
Potem przekładamy 4 wałki w lewo, w ten sposób, że bierzemy znów ten po lewej stronie danej pary i przekładamy nad sąsiednim kierując się tym razem w lewą stronę. Za każdym razem przekładania trzeba zrobić pełne koło.
Krok III
Po zrobieniu pełnego koła w kierunku lewym, zachowując opisane wyżej zasady, zrobić kolejne kółko w przeciwnym kierunku. I tak robiąc pełne obroty i zmieniając kierunki - zaplatać, aż do wykorzystania całego ciasta.
Krok IV
Na koniec powstaną przy chałce cztery rogi, które należy włożyć pod jej spód.
Powodzenia!
http://atinabc.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?27
Рубрики: | 14. Кулинария/Сладкая выпечка ( дрожжевая выпечка) |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |