Желе из сирени |
Выход - 2x180 мл
Очищеные от цветочашечек соцветия сирени помещаем в кастрюльку и заливаем кипятком. Прикрываем и оставляем на 24 часа. За это время сирень отдаст свой аромат и цвет, который будет сине-голубым. Затем отжимаем через мелкое сито. Цветы выбрасываем.
Добавляем сок лимона, который изменит цвет на розовый. Добавляем также экстракт, сахар и пектин. Доводим до кипения при постоянном помешивании, варим 2 минуты. После этого разливаем в стерелизованные баночки, закручиваем крышками.
Хранить в прохладном месте.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Kolejny rok bawiąc się kwiatową kuchnią poznaję zakamarki nieznanego ogrodu, który co krok odkrywa przede mną kolejne swoje tajemnice. Obecnie zachwycam się kwitnącymi krzewami lilaków. Ta różnorodność kolorów i obłędny zapach sprawiają, że bez uszczerbku dla roślin wycinamy kwitnące gałązki i wstawiamy je do wazonów by nasze mieszkania cudownie pachniały. A przecież można też inaczej. Z fioletowych kwiatów lilaka można zrobić aromatyzowany cukier do letnich koktajli, kandyzowane kwiaty do deserów i ciast czy zaprezentowaną poniżej galaretkę. Warto przed zastosowaniem spróbować kwiatów lilaka, gdyż w zależności od odmiany mają różny smak. A nie ma nic gorszego niż trafienie np. w sałatce na perfumowaną gorycz. Gdybyście zapragnęli lilakowych lodów, to proponuję zastosować białe kwiaty, które są słodsze. Warto też pamiętać, by używać wyłącznie kwiatów, pozbawionych zanieczyszczeń komunikacyjnych i rosnących daleko od drogi. Do odszypułkowania załóżmy też lateksowe rękawiczki, chroniące nasze palce od lepiącego, brunatnego soku. Zwróćmy też uwagę na żyjątka, które chowają się w kwiatowej trąbce i mogą być przeoczone podczas oczyszczania kwiatów.
Przepis wzbogaca moją ulubioną Kwiatową akcję
Składniki:
(2x180 ml)
Oczyszczone z szypułek kwiaty lilaka wkładamy do słoika i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie sino niebieski. Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy.
Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na różową. Jeżeli posiadamy, to dodajemy do płynu esencję waniliową oraz cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Rozlewamy galaretkę do wysterylizowanych słoiczków, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Рубрики: | 16. Готовим сами/Консервация сладкая |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |