http://www.2000.net.ua/print?a=%2Fpaper%2F9979
?
, ,
, . 9 , . , , .
, . . , () , , . c , , , , . , , .
, - , . , , , , 2 5 (, ). .
. . , , e . , , ( , , , ) . a , . , D, .
D, ( - ), . D , . , , . , . , D . , , D .
, 10 15 , - D. , , . D . . D - , .
poe . , . , .
, . , . , Lactase persistence, , , , . , , , , . , , , - , *. , , .
, , , , , , . , 196065 . . (Lactose intolerance), . , , , .
. , , , , . , , ( ) . . 5% , .
193034 . , , , , . 1934 . (Milk Act of 1934), . 50 . .
, , , , . 195060 . , (0,568 ) . 30- , , .
60 70- . , , , . 1000 . .
330 . , . : , , 197476 3 , , 4 . , , .
80-e , , - , , . .
, . , , . 2%, 4%, 10%. 45 . 32 . , 18,3 . 13,2.**
. . 2004 75 , . . - .
, , , . , , . .
o 2004 , 2005- , . 60 . 2004. 4,45. , 2005- 4,50. . , , , . , , , , , . , , .
, 2005 , . . , , , - . , , - , , , . , .
, . , . . , .
, . . . . . , 1,5 . .
Bo , , , , , . 10% . . . , , .
:
*1. Flatz, G. Genetics of lactose digestion in humans. Advances in Human Genetics, Vol.16, 1-77, 1987.
. . . . . // , 4, 10-13, 1991.
**2. FAO Production Yearbook 2002, Milk Products Food and Agriculture Organization of the United Nation, Rome, 2003, pp.240-250.
( %)
,
3,3 0,6 4,0 4,6 0,7
3,8 0,7 4,1 4,6 0,8
5,8 0,8 6,7 4,6 0,8
4,1 0,6 7,7 4,8 0,7
10,9 2,2 19,7 3,6 1,4
3,7 0,9 4,0 4,8 0,7
1,9 0,6 1,0 6,4 0,3
5,6 0,9 7,8 5,0 0,9
1,5 1,0 4,5 6,5 0,3
pa , . . . .