Средиземноморский салат фатуш (Mediterranean Fattoush Salad)
|
|
Четверг, 06 Июля 2017 г. 03:56
+ в цитатник
Mediterranean Fattoush Salad
Все наверное давно знакомы с салатом фатуш, а я вот только недавно познакомилась :)
Да, мне понравился этот салатик и пошла искать по миру разные варианты. В этом посте собрала, чтобы не забыть, ингредиенты, предлагаемые для этого салата, с разных сайтов. Единственное, что я для себя заменила лимонный сок бальзамическим уксусом, в котором есть сладкая нотка. Мне так больше нравится.
Ingredients
For the pita chips:
-
1-4 TBSP light olive oil, or refined (unflavored) coconut oil
-
1 large pita bread, regular or whole wheat (or 2-3 smaller ones)
-
pinch of salt, to taste
For the dressing:
-
⅓rd-1/2 cup fresh lemon juice, to taste (about 1½ - 2 lemons)
-
½ cup olive oil
-
1-2 cloves garlic, grated on a microplane or very finely minced
-
1 tsp. ground sumac
-
¾ tsp. kosher salt (or ½ tsp. table salt)
-
¼ tsp. black pepper
For the salad:
-
2 hearts of romaine lettuce, chopped
-
1 english cucumber, chopped into large bite-sized pieces
-
2 medium tomatoes (or a couple handfuls grape or cherry tomatoes) cut into large bite-sized pieces
-
½ cup flat leaf parsley, chopped
-
¼ cup fresh mint leaves, chopped
Optional add-ins:
-
Thinly sliced radishes
-
Thinly sliced red onions
-
Crumbled feta cheese
Instructions
For the pita chips:
-
To bake the pita chips: drizzle pita bread with 1-2 TBSP olive oil or melted coconut oil, rubbing it to coat both sides, and sprinkle lightly with salt. Bake at 350 degrees for 8-10 minutes, or until golden and crispy, then let cool and break into bite sized pieces.
-
To fry the pita chips: cut or tear the pita bread into bite sized pieces. Heat 3-4 TBSP coconut oil (or other neutral, high-heat oil) in a skillet over medium heat. Add the pita, and cook, stirring frequently, until golden and crispy. Remove from the pan and toss lightly with salt.
For the dressing and salad:
-
In a glass measuring cup, whisk together all of the dressing ingredients. Taste, and adjust if necessary (if the dressing needs more acidity, add more lemon juice, etc., to taste).
-
Chop the romaine lettuce, cucumber, tomatoes, parsley, and mint, and place in a large bowl. (If you'd like to add radishes, red onions, or crumbled feta cheese, you can do so now.) Pour over enough dressing to coat, and toss to combine. Top with pita chips, and serve!
Notes
The pita chips can be baked or fried for this recipe, whichever you prefer. Baking the chips uses a bit less oil, and results in a lighter, more delicate chip. Pan frying uses a bit more oil, and gives you a sturdier, more robust chip that can hold up a little better to the dressing. I tend to bake them out of laziness, because I can toss the whole pita in the oven, set a timer, and make the rest of the salad while it's cooking. The fried chips are tastier, but you have to keep a close eye on them to keep them from burning.
Recipe adapted from Karen Srour -- find her recipe,
HERE.
*************************
Mediterranean Fattoush Salad
-
tomatoes
-
cucumbers
-
bell pepper
-
red onion
-
1 pc of garlic
-
green onions
parsley, dill, cilantro, mint
optional add-ins:
-
thinly sliced radishes
-
thinly sliced red onions
-
crumbled feta cheese
dressing for croutons:
-
olive oil, garlic powder, salt
dressing for salad:
-
1 lemon juice
-
olive oil
-
garlic
-
sumac
-
salt, pepper
*********************************
Продукты на 6 порций:
-
1/3 стакана оливкового масла для жаренья
-
2 вчерашние питы, нарезанные маленькими кусочками
-
1 ст. л. заатара
-
2 помидора, нарезать маленькими кубиками
-
2 огурца, нарезать кубиками
-
1 светло-зеленый перец, нарезать кубиками
-
несколько листьев салата-латука, мелко нарезать
-
2 стебля зеленого лука, тонко нарезать
-
1 сиреневая луковица, нарезать полукольцами
-
1 острый перец чили*, тонко нарезать
-
50 г черных маслин без косточек
-
1/2 стакана листиков мяты, нарезать
-
1/2 стакана нарезанной петрушки
-
250 г брынзы, раскрошить или нарезать кубиками
-
1/2 стакана оливкового масла
-
сок 2 лимонов
-
соль
Серия сообщений "лук":
Часть 1 - Перепелиные яйца - омлет
Часть 2 - Фасоль в бутылке - отличный рецепт!
...
Часть 20 - Лепёшки с зелёным луком
Часть 21 - Кутабы на полбе (спельте) с весенней зеленью, пост от Ирины
Часть 22 - Средиземноморский салат фатуш (Mediterranean Fattoush Salad)
Часть 23 - Пирог из репчатого лука с яйцами
Часть 24 - Фаршированный лук или Соган-долма
Часть 25 - Очередной заливной пирог с капустой
Часть 26 - Матбуха - наша новая любовь
Часть 27 - Овощной борщ без мяса
Метки:
cалат
салат фатуш
салаты из свежих овощей
Процитировано 1 раз
Понравилось: 1 пользователю
-
1
Запись понравилась
-
1
Процитировали
-
0
Сохранили
-