Легендарний пляцок "Пані Валевська".
Кожна порядна галицька господиня знає безліч рецептів приготування різноманітних пляцків.
Сьогодні готуємо відомий в Галичині пляцок за традиційним польским рецептом. Як кажуть, він названий на честь однієї з коханок Наполеона- польської дворянки Марії Валевської.
Він є дуже простим в приготуванні, хто задивлявся на пляцки, але не наважувався їх приготувати, може сміливо починати з цього рецепту.
Інгредієнти:
Тісто: 500 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, 0,5 ст. цукрової пудри, 200 г вершкового масла, 6 жовтків.
Безе: 6 білків, 1,5 ст цукрової пудри (або цукру), 1 ст.л. крохмалю.
Крем: 500 мл молока, 3 ст.л.мукі, 2 ст.л. крохмалю, 2 жовтки, 3 ст.л. цукру, 200 г вершкового масла, ванілін на кінчику ножа, лікер Амаретто (за бажанням) – 1-2 ст.л.
Крім того: 450 г варення з чорної смородини, 120 г мигдальних пелюсток.
Як приготувати:
1. Спочатку займемося приготуванням пісочного тіста. Для цього змішаємо жовтки, цукрову пудру (я замінила її цукром) і м’яке масло.
2. Потім додамо розпушувач і борошно, і замісимо тісто, яке розділимо на дві частини.
3. Білки збиваємо, потім поступово додаємо цукрову пудру (або цукор), і збиваємо до отримання стійких піків. Наприкінці збивання вводимо крохмаль.
4. Дно форми 25×33 вистилаємо папером для випічки. Розподіляємо у формі одну половину тіста.
5. Тепер на тісто викладаємо половину норми варення.
6. Акуратно розподіляємо його по усьому периметру. Замість варення можна використовувати повидло, але не надто густе. Хоча, під час випічки варення все одно трохи витікає.
7. Тепер на варення викладаємо збиті білки. Краще випікати коржі в два прийоми, і готувати безе двічі, тому що не всяка духовка зможе вмістити відразу дві форми потрібного розміру, а безе потрібно випікати відразу після його приготування, тривале стояння не піде йому на користь.
8. Зверху безе посипаємо половиною норми мигдальних пластівців.
9. Випікаємо в нагрітій до 175 градусів духовці 40 хвилин. Остуджуємо.
10. Поки вистигають коржі, приготуємо крем. Змішаємо жовтки, цукор, ванілін, борошно і крохмаль.
11. Потім додамо 1 стакан молока, і розмішаємо масу до однорідного стану.
12. Молоко, що залишилося доведемо до кипіння, а потім вливаємо в жовткову суміш, і гарненько все розмішуємо.
13. Поставимо суміш на плиту, і будемо варити до загустіння. Охолодити до кімнатної температури.
14. М’яке масло збиваємо, і продовжуючи збивати, поступово додаючи вистиглий крем. Потім вводимо Амаретто або есенцію з мигдальним смаком.
15. Тепер почнемо збирати торт. Викладемо весь крем на один корж, і розподілимо його по всій поверхні коржа.
16. Потім накриємо другим коржем і приберемо в холодильник мінімум на 3 год.
Тепер можна приступити до дегустації.
Пляцок виходить дуже смачним!
