|
- .
,, , , . ;
, . ? ?
?
– ( ), , . , « » , XII-XIII .
?
, ? :
:
• ( );
• (200-250 );
• (, , );
• ;
• .
:
• ;
• ( 100 );
• 1,5 ;
• - ( ).
:
• ;
• .
:
1. , , . ( ) . . .
2. , . , . . , . , .
3. . , . , . . , .
4. , . . ( ) , 1,5-2 .
5. , . ( ).
6. .
7. , , , .
8. , .
9. 180 25 , .
10. !
, .
Հայկական Գաթա/ (պատրաստութլունը՝ լուսանկարներով)
Բաղադրություն
500 գրամ մածուն
250 գրամ կարագ
1 թէյի գդալ սոդա
1 թէյի գդալ քացախ
Մի պտղունձ աղ
3-3 1/2 գավաթ ալյուր
Խորիզ
100 գրամ կարագ
1 1/4 գավաթ շաքար
1 1/4 գավաթ ալյուր
Մի քիչ վանիլ
Պատրաստություն
Նախ պատրաստել խորիզը, որի համար հալած կարագի վրա ավելացնել շաքարը, ալյուրն ու վանիլը և լավ խառնել, ապա երեք բաժին անել ու դնել մի կողմ:
Խմորի համար նախատեսված հալած կարագը լցնել մածունի վրա, որի վրա նախապես ավելացնել սոդան ու լավ խառնել: Շարունակել խառնել նաև կարագը, քացախն ու աղը ավելցանելուց հետո, քիչ-քիչ ավելացնել ալյուրը ու հունցել մինչեւ ստացվի շատ փափուկ խմոր: Խմորը նույնպես բաժանել երեք մասի և աոանձին-առռանձին բանալ ուղղանկյուն քառանկյան ձևով ու 1 սմ հաստությամբ: Բացված խմորի վրա տարածել խորիզի մի մասը ու ձեռքով թեթեւ սեղմել խմորնի վրա, ապա սկսել խմորը ոլորել, այնուհետև՝ առանց սեղմելու՝ ձեռքով տափակեցնել երկու ծայրերը սեղմելով դեպի ներս, որպեսզի խորիզը դուրս չգա, չթափվի: Պատարաքաղով սեղմել խմորի վրա, 3 սմ լայնքով կտրատել ու շարել տապակի մէջ: Եփել միջակ տաքությամբ փուռի մեջ, մինչև խմորները վարդագույն դառնան:
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿԼՈՐ ԳԱԹԱ
Մեզանից շատերը հայկական կլոր գաթա չեն պատրաստում մի պարզ պատճառով՝ չգիտեն դա անել: Հենց հիմա միասին կսովորենք:
Ալյուր 1.5բաժ. + 0.75 բաժ.
Կարագ 100 գ + 75 գ
Ձու 2 հատ
Մածուն 0.5 բաժ.
Սոդա 0.5 .գդ.
Աղ մի պտղ.
Շաքարավազ 0.5 բաժ.
Վանիլին մի պտղ.
Ալյուրը մաղել թասի մեջ կամ սեղանին, աղ և սոդա ավելացնել, 100 գ հալեցրած կարագ լցնել, խառնել ավելացնել 1 ձվի և մածնի խառնուրդը, խմոր շաղել, ապա 5 րոպե կամ գրտնակով ծեծել, կամ սեղանին խփել, խմորը ծածկել, թողնել 20 րոպե հանգստանա: Խորիզը պատրաստեոլւ համար՝ խառնել թեթևակի բոված ալյուրը, շաքարավազը, փափուկ կարագն ու վանիլինը, հավասար փշուր ստանալ: Յուղաթղթի կտորի վրա խմորը ձեռքերով տափակացնել, խորիզ դնել, խմորի եզրերը հավաքել, ամրացնել, ավելորդ խմորը կտրել, գաթան տափակացնել այնքան, որ 1.5 սմ բարձրություն ունենա, երեսին պատառաքաղով նախշեր գծել, հարած ձու քսել, ծածկել: Գաթան յուղաթղթով տեղափոխել ջեռոցի տապակի մեջ, եփել 200* ջերմությամբ ջեռոցում՝ մինչև երեսը կարմրի: https://www.youtube.com/watch…( )
: ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԳԱԹԱ
Խմորի համար`
300 գր կարագ
4 հատ ձու
500 գր թթվասեր
250 գր մածուն
1 թ գդ սոդա
1 թ գդ աղ
ալյուր
Խորիզի համար`
400 գր յուղ
400 գր շաքարավազ
2 ձվի դեղնուց
0,5 թ գդ սոդա
ալյուր
Կարագը 4 բժ ալյուրի հետ լավ տրորել, ավելացնել ձուն, թթվասերը, մածունը, սոդան, աղը և ալյուրն այնքան, որ ստացվի փափուկ խմոր: Բաժանել 3 գնդի, սրբիչով ծածկել և մի կողմ թողնել:
Յուղը, շաքարավազը, դեղնուցները, սոդան խառնել իրար և տրորել, այդ ընթացքում քիչ-քիչ ավելացնել ալյուր (մոտ 400 գր): Բաժանել 6 գնդի:
Խմորի գունդը գրտնակել, վրան մեկ գունդ խորիզ փշրել, ապա ծրարի նման ծալել և ևս մեկ անգամ խորիզ քսել, ծալել, ձևավորել գաթա: Գաթան պատառաքաղով ծակծկել, վրան ձու քսել: Նույնը կրկնել մնացած գնդերի հետ:
Թխել 200 աստիճան տաքացված ջեռոցում` մինչև կվարդագունի:
, , , , .
1.
. .( )
- .. . . .
:200
200 ( )
1
, .
, .,,,. . 3 30.
()
2
1,5 ( )
1
.
, , , , . -180 . .
2-3.
. . . . . () - . . :
:
500
200 ( , )
2
3
-1 ( - )
- 1 . ,.
:
-3 .
-1
1
.
.
---------------------------------------------------------
. , . . . , . .
. , .
5 . 3 , . - .
( , ). ( ) , , , . ., . .2 . - . ( ), , -180 .
_________________________________________
1
( )
( )
1 ( )
:
,,
-------------------------------------------------------
. , . . .
, .
, .
4.
( ). (). , 3 . , . . ..2 . ( ) 1 .+ ), 1,5 . , ( ). , - ..
, .
5.
. . . .
---------
-4
-400
-200 ( )
-1
-
-. + 4 .
-7 .
, . . , .
.
2 .
: , .
:
---------------------------------
1 2
( ).
, , . .
, , . -180 , . , . , .
6. () --- :--- - 1. == 250 , e -1 -200, ---- 1 ., 2 , - , . --- 3 ( )--- --- --- , ( ) 3-4 --- , -- !80%- . : ()---- - 250 + 1 -( )--- ---- 1,5 + 2 ---- .
7. - - ----- 5 +200 +1,5 . +1 + .. + - .. -----+ 3 . . --- 6-7 ---- ----- ------ 5 6 ----- 5-6 ------- ---- 800 2,5 ---- ----- ---- 3 ------------ ---- 2 --- -- -- 3- ----------- -- --- ------ ----- 180-%- .
8.
T:
1
500-600
1 . (200 )
1 . .
1 . .
100 .
1 .
. , 1-1,5 , .
,
:
200
2,5-3 .
2,5-3 .
, .
4-6 .
, . , . ,
. , 180 .
!
9. ""- , . , , . , . , , . , !
:
40
-3 .(420 )
-2 1/2 ..
-1 .(240 )
-225 .
-
-1 1/2 .(210 )
-1 1/2 . .
-170 .
-2 .. .
1
:
- , ,.
- , , . .
- , 3-5 .
- . . ,
- , .
- ,
- 4
- 4
- , 1 , .
- , .
-
- , 190* 15-20 ., .
:
.
1/2 .. .
, (,, ).
! , !
10.
, . . , , 6, , . , , . , , .
, , , ! . , , . - , .
, 4 . , .
:
-3
-250 .
-2 1/2 . ( )
-1 1/2 ..
-1 ..
-6 .
()
-1 . ()
-1 1/2 . .
-2 1/4 .
-
-1 ..
-4-5 . . ( )
-1
:
- . , .
- - . , . , , . , , .
- , , . .
- , , , 1 , .
- - . , ,. . 4 , .
- 2 . , 2-3 , 1 -. , . 2- .
- 3-4 , , 2- - .
- - , , . . , 10 200*, 180* 30 . .
- , . .
11. ( )
400
400
4
1..
680( , ).
- ().
:
150
2
2,5...
. , , , . , , , .
.
, , , .
, , . . , . , , , , . , ,, ., .
6 . ( , , ), , , 2 , , . , .
, , , , . , .
, .. ,, 180-190. .
12. Նազուկ/Գաթա
:
http://youtu.be/t1RjohTIglM
: |