Торт Williams |
Składniki (tortownica 24 cm):
Spód:
Masa biała:
Masa czekoladowa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Wsypujemy mielone orzechy i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
Tortownicę myjemy i osuszamy. Na dno wkładamy ostudzony biszkopt (zdejmujemy papier do pieczenia). Na biszkopt kładziemy podprażone i przekrojone na pół orzechy laskowe. Szykujemy masy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Przestudzoną czekoladę miksujemy z mascarpone a następnie dodajmy do ubitej śmietany. Ubijamy całość przez chwilę razem na niższych obrotach. Masę przekładamy na orzechy.
Gruszki obieramy i kroimy na ósemki. Wkładamy do soku z cytryny. Wyjmujemy i układamy na białej masie.
Szykujemy masę czekoladową. Robimy ją dokładnie tak samo jak masę białą. Gotową masę przekładamy na gruszki i wyrównujemy górę. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciepłym nożem oddzielamy tort od obręczy tortownicy. Wyjmujemy z tortownicy i posypujemy przesianym kakao. Boki tortu obsypywałam w następujący sposób. Tort postawiłam na ręcznikach papierowych. Dookoła rozsypałam przesiane kakao. Energicznie podnosiłam ręcznik tak, aby kakao obsypywało boki tortu. Czynność należy powtarzać kilka razy.
Wierzch tortu udekorować orzechami i gruszką skropioną sokiem z cytryny.
Kilka uwag:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/03/Tort-Williams.html
Рубрики: | КулинарЪ )/Торты |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |