Кстати о знакомой. Познакомились в мейле, она обнаружила, что мы не только тёзки, но и родились практически одновременно. Живёт в Львове.
Чому Великдень так зветься?
Старші люди кажуть, що того дня, як воскрес Христос, сонце з радості не заходило і день був великим-превеликим, тому й назвали його Великдень. Інші люди кажуть, що в той час, коли Христос родився, дуже світило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім скласти докупи, щоб був один тодішній. Тоді, було, як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу увечері. А як розіп'яли Христа - дні поменшали. Тепер тільки царські ворота у церкві розчинені навстіж сім днів, на згадку про ті довгі дні. Ось чому день Воскресіння і називається Великим.
ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК
Великдень - свято родинне, з обов'язковим сімейним святковим обідом, щедрим на скоромні, посвячені у церкві смачні наїдки. Спеціально до Великодня тримають кошик і вишитий особливим візерунком рушничок. Ще звечора кошик прикрашають міртом, барвінком, наповнюють святковими стравами: кладуть паски - дріжджові й сирну, крашанки, сало, шинку, ковбаску, хрін, грудку вершкового масла, запеченого сиру, сіль, писанки, крашанки і свічку (її встромляють у паску і запалюють, коли священик святить скоромне). Усе накривають великоднім рушничком. Ці пожитки освячуються для того, щоб люди на свято одержали радість і духовну, і від земних дарів.
ПАСКА
Паска символізує життєву повноту, а можливо, і нагадує нам про стародавню Велику Богиню, адже однією з її назв є "баба". Як правило, пасок випікають кілька, різних розмірів, часом для кожного члена родини, і обов'язково одну велику - для всіх. Прикрашають великодній хліб візерунками з тіста - подвійними (восьмираменними) хрестами, решітками, віночками. І в цьому український великодній хліб суттєво відрізняється від російського "куліча" - не оздобленого візерунками, а просто залитого збитим білим цукром і посипаного різнокольоровим "пшоном". Для випікання пасок є спеціальні форми - керамічні пасківники (зараз використовують і звичайні каструлі). Пасківники змащують смальцем або вершковим маслом, на третину наповнюють тістом і дають "підійти". Потім оздоблюють прикрасами з тіста. Садовлять паску і виймають її з печі-духовки з молитвою. Бажано, щоб під час випікання пасок на кухні панували тиша і спокій, щоб до плити підходило якомога менше людей, не гупали двері і не брязкотів посуд.
Готовність паски перевіряють обережно встромивши в неї тоненьку трісочку: якщо вона суха - паска готова. Аби верх паски не підгорів, можна (коли він достатньо підрум'яниться) покласти на нього змочений у воді кружечок паперу.
Були часи, коли ледь не кожна жінка мала власний рецепт паски, перейнятий від мами чи бабусі, і на свій інтуїтивний розсуд додавала в тісто шафрану чи мускатного горіха, мигдалю чи імбирю. Сталося так, що добра половина нинішніх господинь таких знань від своїх бабусь не перейняла. Ті, кому з дитинства не знайомі духмяні пахощі, що линуть з чудодійного місця оселі - плити, де твориться паска, мають нагоду пізнати цю насолоду. Пропоную кілька рецептів великоднього хліба. Якщо Ваша ласка - доповнюйте, вдосконалюйте, діліться досвідом.
Господині починають роботу з молитви:
Рости, хлібцю, на славу Богу-Отцю, рости, хлібино, на славу Богу-Сину. Виростай, пуху, на славу Богу-Духу». Моя мама, коли ставила паски в духовку, завжди їх хрестила, можливо, тому вдавалися і були дуже смачними.
Щоб пасочки гарно спеклися, їх треба спочатку пекти 10 хв. при 200 градусах, а потім ще 35 – 45 хв.(залежно від об?єму) –при 170 градусах.
Паска домашня здобна (підстава для фантазій)
1 кг борошна, 15 жовтків, 350 г цукру, 80 г дріжджів, 1 склянка молока, 300 г масла або маргарини, 150-200 г родзинок, 1 пакетик цукру ванільного, цедра лимона.
Борошно вищого ґатунку просіяти двічі, Дріжджі розвести в теплому молоці. Масло розтопити, Жовтки відокремити від білків, родзинки помити в гарячій воді і підсушити. Лимон облити кип?ятком, підсушити.
До розведених дріжджів додати решту молока та половину борошна, замісити розчину. Накрити серветкою і поставити в тепле місце на 1,5 – 2 год. Жовтки розтерти з ц
Я же это до понедельника переводить буду!