-Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Ольга__П

 -Подписка по e-mail

 

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 10.02.2012
Записей:
Комментариев:
Написано: 2582


Без заголовка

Воскресенье, 25 Мая 2014 г. 18:23 + в цитатник
Цитата сообщения Dama_Madama Tort truskawkowy 'Heaven'

Tort truskawkowy 'Heaven'

Tort truskawkowy 'Heaven' - moja propozycja na Dzień Mamy!

Marzyłam o torcie wysokimbiałym jak śnieg i o dużej ilości truskawek.. Wtedy już wiedziałam, że ciasto upiekę z przepisu na Angel Food Cake - to ciasto na samych białkach. Nie jest trudne w wykonaniu, nie jest też pracochłonne, więc nie zrażajcie się długim opisem przygotowania; chciałam, by wszystko było dobrze wyjaśnione. Jeśli posiadacie zamrożone białka, to dobry moment by je odmrozić i wykorzystać :-). Do wykonania masy truskawkowej wykorzystałam aż 750 g truskawek! Zrobiłam z nich prostą frużelinę, którą następnie zmiksowałam z serkiem mascarpone. Pamiętacie to połączenie z babeczek z porzeczkami. Truskawki zawierają sporo wody i mało pektyny, więc ilość żelatyny należało zwiększyć. Udekorowany skromnie, kremem śmietankowym i serduszkami wyciętymi z truskawek

Zastanawiałam się z dziećmi, jak go nazwać.. Kiedy powiedziałam im, że jest przygotowany na Angel Food Cake, od razu zaproponowały nazwę 'Heaven'. Mają rację.. to niebo w gębie ;-).

Poniższe składniki na ciasto anielskie są na jedną tortownicę. Z niej uzyskamy 2 grube blaty ciasta. Składniki należy podwoić, czyli upiec 2 takie same ciasta, by otrzymać w sumie 4 blaty. Jeśli chcecie wykorzystać inny przepis na ciasto polecam biszkopt tzw. rzucany - należy go przygotować z 6 jajek (pieczemy 2 biszkopty z 3 jajek i każdy z nich przekrajamy na pół by otrzymać 4 blaty biszkoptowe).

 

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm:

  • 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka białek (z 7 - 10 białek w zależności od rozmiaru)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśnietego soku z cytryny

Przed rozpoczęciem wykonania ciasta warto dokładnie obejrzeć film na YouTube (dużo pomaga!)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1/3 szklanki cukru wymieszać z mąką, przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić białka. Ubijać, na średnich obrotach do momentu spienienia się białek, przez około 40 - 60 sekund. Dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z białek, przez 1,5 - 2,5 minuty. Piana nie może być zbyt sztywna.

Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wolno dosypać resztę cukru, cały czas ubijając. Zwiększyć obroty i ubijać przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany (i jeszcze raz: nie tak sztywnej, jak przy bezach i nie suchej).

Do powstałej piany w pięciu turach dodawać przesianą mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka nie powinny opaść.

Przygotować tortownicę o 20 cm średnicy i wysokości 7cm*. Wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza formę.

Masę białkową przełożyć do formy. Kilka razy surowe ciasto 'przeciąć' nożem w formie (ma to na celu usunięcie dużych pęcherzy powietrza), wyrównać.

Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć ponad foremkę, a pod sam koniec pieczenia (10 - 15 minut przed końcem) może opaść do jej poziomu. Może również popękać. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, wkładając w jego środek patyczek (nie powinno być na nim śladów surowego ciasta).

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, kładąc je na niej do góry nogami :-). Znowu - zapobiega to opadaniu ciasta po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie delikatnie szpatułką oddzielić ciasto od boków formy, otworzyć formę.

Ciasto przekroić na dwa blaty.

W identyczny sposób należy upiec drugie ciasto, z takich samych ilości składników, w tej samej formie.

* Jeśli Wasza tortownica jest niższa niż podana w przepisie należy użyć formy o większej średnicy.

Krem truskawkowy:

  • 750 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 9 łyżeczek żelatyny w proszku (3 łyżki) lub 9 listków żelatyny
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Duże truskawki przepołowić. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i owoców - jeśli były mrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez 1 lub 2 godziny. Należy pilnować, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjąć z lodówki. 

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Zmiksować do gładkości. Dodawać frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłożyć do lodówki, do lekkiego steżenia - schładzać do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania tortu.

Krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.

Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć kolejnym blatem ciasta.. itd. do wykończenia ciasta i kremu. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Schłodzić w lodówce. Do kolejnej pracy przystąpić po całkowitym stężeniu kremu. 

Tort po bokach i na górze posmarować grubą warstwą kremu śmietankowego. Przed samym podaniem ozdobić serduchami wyciętymi z truskawek.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

Tort truskawkowy 'Heaven'

Tort truskawkowy 'Heaven'

Tort truskawkowy 'Heaven'

Tort truskawkowy 'Heaven'

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truskawkowy-heaven

Рубрики:  кулинария/сладкая выпечка

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку