-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Михаил_Алексиев

 -Подписка по e-mail

 

 -Сообщества

Участник сообществ (Всего в списке: 4) ЛИТЕРАТУРНАЯ_ПРЕМИЯ Родная_речь Camelot_Club Только_для_женщин
Читатель сообществ (Всего в списке: 2) жизнь_замечательных_людей О_Самом_Интересном

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 10.10.2020
Записей: 6385
Комментариев: 58
Написано: 6448


" Драма одаренного ребенка и поиск собственного Я".

Среда, 13 Марта 2024 г. 11:48 + в цитатник
Цитата сообщения Ninyk "ДРАМАТА НА ЕДНО ДАРОВИТО ДЕТЕ И ТЪРСЕНЕТО НА СОБСТВЕНОТО АЗ." Сряда, 28 февруари 2024 г „Има много ефикасно и много ефикасно лекарство за излекуване на психични заболявания: да си разкажете искрено историята на своето единствено детство и да я преживеете емоционално. Можем ли напълно да се освободим от илюзиите? Животът ни е пълен с тях, вероятно защото истината ни се струва непоносима. Човек обаче не може да живее без истината и трябва да плати за това с тежки болести. Затова се опитваме да намерим, всеки за себе си, своята истина. Този процес е много, много дълъг. Можете да намерите вътрешна свобода само като научите истината, но това е много болезнено. Изключения има само в случаите, когато се ограничаваме до чисто интелектуални заключения. Но тогава пак оставаме в царството на илюзиите. Не можем ни най-малко да променим миналото си и нищо не може да компенсира щетите, нанесени ни в детството. Но ние можем да променим себе си, да „възстановим“ нашето Аз и да възвърнем загубената вътрешна цялост. Можем да направим това, като внимателно анализираме събитията от миналото, съхранени в паметта ни, и придобием по-дълбоко разбиране за тях. Този път, разбира се, не е приятен, но в много случаи ни позволява най-накрая да напуснем невидимия, но въпреки това много ужасен затвор на нашето детство, да спрем да бъдем несъзнателни жертви на нашето минало и да станем хора, които се чувстват отговорни за съдбата си , които знаят историята на живота си и които знаят как да се примирят с нея. Повечето хора обаче правят точно обратното. Те не искат да знаят историята на живота си и затова не осъзнават, че по същество това, което е заложено в детството, предопределя всичките им действия. Те не могат да избягат от проточилото се детство с неговите проблеми, знанието за които е изтласкано в сферата на несъзнаваното. Те не предполагат, че се опитват да избегнат опасности, които наистина някога са били реални, но вече не са такива. Те се водят от спомени, чувства и нужди, които лежат дълбоко в несъзнаваното, които по извратен начин определят почти всичките им действия и това ще продължи, докато несъзнаваното стане съзнателно." Алис Милър." Драма одаренного ребенка и поиск собственного Я".

"Для излечения душевных заболеваний есть очень действенное и весьма эффективное средство: правдиво рассказать себе историю своего единственного и неповторимого детства и эмоционально вновь пережить ее.

Можем ли мы полностью избавиться от иллюзий? Наша жизнь полна ими, наверное, потому, что правда кажется нам невыносимой.

Однако человек не может жить без правды, за это приходится расплачиваться тяжелыми заболеваниями. Поэтому мы пытаемся найти — каждый для себя — свою правду.

Процесс этот — очень и очень долгий. Обрести внутреннюю свободу можно только узнав правду, но она очень болезненна.

Исключения бывают только в тех случаях, когда мы ограничиваемся чисто интеллектуальными выводами. Но тогда мы по-прежнему остаемся в сфере иллюзий.

Мы ни в малейшей степени не можем изменить наше прошлое, и ничто не может компенсировать причиненный нам в детстве ущерб. Но мы можем изменить себя, «восстановить» свое Я и вернуть утраченную внутреннюю целостность.

Мы можем сделать это, внимательно проанализировав сохранившиеся в нашей памяти события прошлого и глубже осознав их.

Путь этот, конечно, не из приятных, но зато во многих случаях он позволяет нам покинуть, наконец, незримую, но тем не менее очень страшную тюрьму нашего детства, перестать быть бессознательными жертвами своего прошлого и стать людьми, ощущающими ответственность за свою судьбу, знающими свою жизненную историю и умеющими примириться с ней.

Большинство людей, однако, делают прямо противоположное. Они не хотят знать историю своей жизни и потому не догадываются, что, в сущности, именно то, что было заложено в детстве, предопределяет все их поступки. Они никак не могут вырваться из своего затянувшегося детства с его проблемами, знание о которых вытеснено в сферу бессознательного.

Они не предполагают, что стараются избегать опасностей, которые, действительно, когда-то были реальными, но уже давно не являются таковыми.

Ими движет лежащие глубоко в бессознательном воспоминания, чувства и потребности, которые в извращенной манере определяют почти все их поступки, и так будет до тех пор, пока неосознанное не станет осознанным".

Алис Миллер.

Серия сообщений "д р а м а":
Часть 1 - Григорий Израилевич Горин (настоящая фамилия — Офштейн)
Часть 2 - Иван Афанасьевич Дмитревский
...
Часть 5 - Моника Витти – актриса, которая отказывалась стареть.
Часть 6 - Художники Возрождения:Тициан(2).Зрелые годы(1520-1543)
Часть 7 - " Драма одаренного ребенка и поиск собственного Я".
Часть 8 - ВИКТОРИАНСКАЯ АНГЛИЯ
Часть 9 - Не простая судьба актрисы Татьяны Самойловой
...
Часть 23 - Памяти Беллы Ахмадулиной
Часть 24 - Шедевры советского кинематографа. «Военно-полевой роман»
Часть 25 - Тайна архивов Любови Орловой


 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку