
Цей іспанський суп незамінний у літню спеку, коли від однієї думки про наваристих щах кидає в піт, а також восени, коли достаток овочів просто вимагає «вітамінізувати» про запас . Гаспачо припаде до смаку і жінкам (включаючи тих, хто сидить на дієтах), і дітям, і — саме дивне — чоловікам. Більше того, рецепт супу настільки простий, що будь-який представник сильної статі сам зможе приготувати його й подати коханої, навіть якщо до цього вершиною його кулінарної творчості була підгоріла яєчня з приправою з шкаралупи.
Є різні версії того, ким і коли було вперше приготовлено гаспачо. Хтось запевняє, що суп спочатку готувався іспанськими погоничами мулів, і помідорів у його складі не було. Схоже на правду, адже томати з'явилися в Європі тільки після відкриття Колумбом Америки. А хтось вважає, що іспанці перейняли рецептик у римлян, розквартированих на території країни. Як би там не було, всі сходяться на наступних незаперечних фактах: історія гаспачо нараховує вже більше двох тисяч років, це самий знаменитий у світі іспанський суп, назва його пишеться тільки з одним «ч» і має арабське коріння (імовірно назва супу — перекручене арабське «замочений хліб»). І головне: справжній, автентичний гаспачо роблять в Андалусії. Знавці і гурмани навперебій запевняють, що якщо гаспачо приготовлений не на своїй батьківщині, то смак у супу буде зовсім інший і назва теж треба міняти. І все-таки, давайте спробуємо приготувати гаспачо!
Гаспачо — продукти
6 штук великих м'ясистих помідорів (або трохи більше середніх помідорів середнього розміру);
1-2 штуки не великих огірків;
1 м'ясистий червоний солодкий перець (або парочка маленьких);
1 зелений солодкий перець (або по штуці маленького зеленого і жовтого перцю);
1 маленька цибулина;
1-2 скибочки подчерствевшего білого хліба;
пара зубків часнику;
оливкова олія, приблизно 80-100 грам;
лимонний сік або оцет;
сіль за смаком;
лід та мінеральна вода.
Гаспачо — готування
Для початку акуратно наріжемо кубиками часник і викладемо в ступку. Додамо туди ж півчайної ложечки солі і як слід потовчемо до однорідної суміші. Потім поступово додаємо до часнику з сіллю ламаний хліб і розтираємо до однорідної маси. Коли перший шматочок хліба буде істолчен, додаємо трохи оливкового масла і ретельно перемішуємо до гладкості.
Таким чином розтираємо весь хліб з часником та олією, в результаті повинна вийти однорідна негуста суміш консистенції кефіру.
Якщо в будинку тільки свіжий хліб, а ступки ні, то часник дрібно ріжемо або видавлюємо через прес, а хліб на пару хвилин замочуємо в мінеральній воді. Можна і в звичайній, але з мінеральною смачніше. Потім збиваємо часник з хлібом, додаємо сіль і оливкове масло. До речі, хліб також прекрасно може бути замінений панірувальними сухарями, але, звичайно ж, без додаткових смакових добавок.
Потім ретельно миємо помідори й очищаємо їх від шкірки. Для цього помідори на півхвилини потрібно опустити в дуже гарячу воду.
Потім робимо зверху від хвостика надріз, видаляємо залишок плодоніжки і легко знімаємо шкірку ножем. Очищені помідори розрізаємо на четвертинки, відкладаємо в чашу блендера і подрібнюємо.
Огірки теж очищаємо від шкірки, навіть від самої тонкої і ніжної, і ріжемо товстими кільцями. Ретельно очищаємо від сім'яників болгарські перці, ріжемо великими шматочками і разом з огірками додаємо до подрібненим помідорів.
Пюріруем овочеву масу й даємо трохи постояти. Дрібно ріжемо цибулину і додаємо до інших овочів, після чого запускаємо блендер востаннє.
Цибулька для гаспачо, якщо є можливість, краще брати із солодких сортів. Якщо ж у будинку лише звичайний ріпчаста цибуля, що відрізняється особливою їдкістю, то порізану цибулю можна облити окропом або замочити хвилин на 10 в оцті. Це видалить зайву гіркоту, і смак готового супу буде ніжним.
Потім переливаємо овочеву суміш в не окислюються посуд і починаємо завершальну стадію готування цього іспанського супу.
Може скластися враження, що гаспачо можна робити лише при наявності в будинку блендера, комбайна та інших кухонних машин. Це не так, адже споконвічно ні про які чудо-пристосуваннях в приготуванні гаспачо й мови не було. Іспанці розтирали овочі в горщиках або просто дуже дрібно нарізали їх і збивали. Так і у випадку, якщо у вас немає підходящої техніки, не зневіряйтеся. Просто в такому випадку очищені помідори розрізати вздовж на половинки і натріть на самій дрібній тертці. Також вступите з іншими овочами або скористайтеся старовинним іспанським способом: дрібненько порізати і збийте виделкою всі інгредієнти.
Тепер, коли овочева суміш повністю готова і ретельно перемішана, додаємо до неї часник з маслом і хлібом.
Знову перемішуємо і пробуємо. Ось тепер, при необхідності, можна присолити суп по смаку і додати оцет. Дуже прошу читачів Donlcc, не беріть звичайний столовий оцет, придатний для консервації і маринування, використовуйте винний оцет або яблучний. У крайньому випадку — лимонний сік.
А тепер найцікавіше. Багато кулінари сперечаються, суп гаспачо або все ж таки, скоріше, напій. Відповідь дуже проста: в залежності від вашого бажання він може бути і тим, і тим. Покладіть більше масла, приблизно 80-100 грамів і трохи більше хліба для густоти — буде суп. Обмежитеся половиною скибочки й парою ложок масла на всю порцію овочів, а потім дольете мінеральної води побільше — буде напій. Отже, останній штрих — розбавляємо гаспачо водою до вподобаної консистенції. І в холодильник, хоча б на півгодини. Ні, суп повністю готовий і можна приступати до трапези. Але, постоявши якийсь час у холодильнику, він стане набагато смачніше.
Якщо на вулиці спека, то додайте перед подачею в тарілки з гаспачо небагато колотого льоду. Якщо ж додатково охолоджувати суп не потрібно, то просто наріжте овочів, зробіть сухарики або грінки з білого хліба, додайте їх в тарілку з супом і насолоджуйтеся смаком андалуського ласощі!
http://sugarunion.com.ua/recept-supu-gaspacho.html