-Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Зинаида_Платко

 -Подписка по e-mail

 

 -Интересы

 -Сообщества

Читатель сообществ (Всего в списке: 2) Рецепты_блюд Путешествуя_Украиной

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 09.08.2011
Записей: 5583
Комментариев: 37
Написано: 5630


ПЛЯЦОК МЕДОВЫЙ

Четверг, 20 Ноября 2014 г. 01:10 + в цитатник
Цитата сообщения Арина_Ярига Пляцок Медовый

Пляцок Медовий

 

 
рецепт моєї мами
 

Для форми 36х23, вага готового пляцка 2 кг,
 
ТІСТО МЕДОВЕ:
4 яйця
350 г цукру
15 г ванільного цукру
3-4 ст.л меду (3 ст.л меду – це 100 г; 1/3 склянки )
100 г масла шматочками
3 ст.л горілки чи коньяку або 1,5 ст.л спирту,
2,5 ч.л соди – погасити оцтом в скляночці,
4,5 скл муки, або й трішечки більше
1 скл мелених горіхів  
 
150 мл солодкого сиропу для просочування коржів
 

Приготування:
 
Вирізати пару листів пергаментного паперу по розміру форми.
В баняк налити трохи води, поставити на плиту  і закип’ятити. Це буде парова баня.
 
Взбити яйця з цукром.
На баняк покласти миску, у миску покласти масло, мед, горілку, нехай трохи розтопиться, але щоб не було дуже гаряче. Влити збиті яйця і весь час помішувати, додати гашену соду і вимішувати ще десь 2-5 хв. На масі мають з’явитися бульбашки і вона має збільшитися в об’ємі приблизно вдвічі.

Тоді потрохи всипати 3 скл муки, інтенсивно помішуючи, щоб не було грудок. Тісто має ставати все більш тягучим і гарячим, і через пару хвилин інтенсивного помішування, зняти миску з плити.

Це тісто має ледь охолонути, щоб не обпекти руки при вимішуванні тіста.

На стіл чи в миску насипати 1,5 скл муки, викласти тісто і місити, доки воно не забере всю муку і не стане гладким. На цьому етапі тісто м’яке і липке, але після охолодження воно набуде потрібної щільності.

Поділити тісто на 7-8 частин, накрити поліетиленовою плівкою (воно швидко завітрюється) і обов’язково залишити на 30 хв. Тісто стане м’яке і пластичне. Щоб коржі краще розкачувались, не рвались і не «вередували» тісто слід весь час тримати в теплі.

 Пергамент присипати мукою. Викласти одну частинку тіста, зверху щедро теж посипати мукою і розкачати якнайтонші коржі прямо на пергаменті. Розкачувати важко! Наколоти виделкою, щоб коржі не здувались.

Пекти до світло-золотистого кольору і смачного запаху 210° - 3-10 хв. Слідкувати, щоб коржі не пересушились. Коричневий колір коржів означає, що вони перепеклися. Час випікання залежить від товщини самих коржів.

Ще у теплих коржів обрізати боки і ці крихти використати для оздоби пляцка. Тоді їх край буде краще вбирати крем і буде таким же м’яким і ніжним, як і середина. Робити це потрібно, коли коржі щегарячі і еластичні, тому що після охолодження вони тверднуть і можуть кришитися.

Якщо боки рівні, то для крихт окремо печуть ще один додатковий невеликий коржик. Або можна буде посипати тертими горіхами.

КРЕМ СМЕТАННИЙ:
750 мл збираної сметани
350 г цукру
15 г ванільного цукру
трошки соку цитрини
200 г тертих  горіхів
300 г меленого чорносливу– за бажанням

Якщо сметана дуже жирна (сепараторна), то всі коржі слід пропитати солодким сиропом.
Перемастити кремом всі коржі. Залишити трохи крему, щоб наступного дня змастити верх.
Поставити пляцок під гніт на 12 годин в тепле приміщення для просочування. Наступного дня змастити верх кремом і присипати крихтами чи тертими горіхами.
Або можна верх злити шоколадом (100 г чорного шоколаду  і 50 г масла та 50 г рафінованої олії розтопити на паровій бані, охолодити до теплого стану). По шоколадній помадці присипати горіхами чи кокосовою стружкою.
Поставити пляцок в холодильник
 
Примітки:
Пляцок можна перемащувати за 48 годин до застілля, тоді він буде ще смачніший.
Смак пляцка змінюється в залежності від того, який мед додаєте в тісто, чим густіший і ароматніший мед, тим смачніший торт.
рецепт моей мамы
 
 
 
Для формы 36х23, вес готового пирога 2 кг,
 
ТЕСТО медовом:
4 яйца
350 г сахара
15 г ванильного сахара
3-4 ст.л. меда (3 ст.л меда - 100г, 1/3 стакана)
100 г масла кусочками
3 ст.л водки или коньяка или 1,5 ст.л спирта,
2,5 ч.л. соды - погасить уксусом в стаканчике,
4,5 стакана муки, или немного больше
1 ст молотых орехов
 
150 мл сладкого сиропа для пропитки коржей
 
 
Приготовление:
 
Вырезать пару листов пергаментной бумаги по размеру формы.
В кастрюлю налить немного воды, поставить на плиту и вскипятить. Это будет паровая баня.
 
Взбить яйца с сахаром.
На горшок положить миску, в миску положить масло, мед, водку, пусть немного растопится, но чтобы не было слишком жарко. Влить взбитые яйца и все время помешивать, добавить гашеную соду и вымешивать еще где-то 2-5 мин. На массе должны появиться пузырьки и она должна увеличиться в объеме примерно вдвое.
 
Тогда понемногу всыпать 3 стакана муки, интенсивно помешивая, чтобы не было комков. Тесто должно становиться все более тягучим и горячим, и через пару минут интенсивного помешивания, снять миску с плиты.
 
Это тесто должно едва остыть, чтобы не обжечь руки при вымешивании теста.
 
На стол или в миску насыпать 1,5 стакана муки, выложить тесто и месить, пока он не займет всю муку и не станет гладким. На этом этапе тесто мягкое и липкое, но после охлаждения оно вступит нужной плотности.
 
Разделить тесто на 7-8 частей, накрыть полиэтиленовой пленкой (оно быстро завитрюеться) и обязательно оставить на 30 мин. Тесто станет мягкое и пластичное. Чтобы лепешки лучше раскачивались, не рвались и не «капризничали» тесто следует все время держать в тепле.
 
 Пергамент присыпать мукой. Выложить одну частицу теста, сверху щедро тоже посыпать мукой и раскатать тончайшие лепешки прямо на пергаменте. Раскатывать трудно! Наколоть вилкой, чтобы коржи НЕ вздувались.
 
Печь до светло-золотистого цвета и вкусного запаха 210 ° - 3-10 мин. Следить, чтобы коржи НЕ пересушились. Коричневый цвет лепешек означает, что они перепеклися. Время выпечки зависит от толщины самих лепешек.
 
Еще в теплых лепешек обрезать стороны и эти крохи использовать для украшения пирога. Тогда их край будет лучше впитывать крем и будет таким же мягким и нежным, как и середина. Делать это нужно, когда лепешки еще горячие и эластичные, потому что после охлаждения они затвердевают и могут крошиться.
 
Если стороны равны, то для крошек отдельно пекут еще один дополнительный небольшой лепешку. Или можно будет посыпать тертыми орехами.
 
КРЕМ сметанный:
750 мл собираемой сметаны
350 г сахара
15 г ванильного сахара
немного сока лимона
200 г тертых орехов
300 г молотого чернослива-по желанию
 
Если сметана очень жирная (сепараторная), то все коржи следует пропитать сладким сиропом.
Перемаститы кремом все коржи. Оставить немного крема, чтобы на следующий день смазать верх.
Поставить корж под гнет на 12 часов в теплое помещение для пропитки. На следующий день смазать верх кремом и присыпать крошкой или тертыми орехами.
Или можно верх слить шоколадом (100 г черного шоколада и 50 г масла и 50 г рафинированного масла растопить на паровой бане, охладить до теплого состояния). По шоколадной помадке присыпать орехами или кокосовой стружкой.
Поставить корж в холодильник
 
Примечания:
Пирог можно перемащуваты за 48 часов до застолья, тогда он будет еще вкуснее.
Вкус пирога меняется в зависимости от того, какой мед добавляете в тесто, чем гуще и ароматнее мед, тем вкуснее торт.
Рубрики:  пироги
випичка
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку