Білу акацію, оспівану поетами, медові пахощі її квітів не сплутаєш ні з чим. Коли відчуєш той запах, який би заклопотаний не був, шукатимеш поглядом це чарівне дерево. І стане на душі так радісно, так затишно і тепло, бо то повіяло літом...
Росте ця красуня майже скрізь. Навіть важко повірити, що рослина, яку тепер можна зустріти практично на кожному кроці, завезена колись з Північної Америки. Насіння рослини привіз із Нового Світу садівник Людовика XIII Веспасіан Робін. Ім’я придворного садівника згодом увічнили у назві рослини. Адже дерево, яке ми знаємо як білу акацію, справжньою акацією не є. Його наукова назва – робінія звичайна (Robinia pseudoacacia).
Робінія з королівського парку швидко поширилась Європою. Наприкінці XVIII століття дерево потрапило і до України. Перші акації були висаджені для окраси парку графа Розумовського. Незабаром люди розгледіли багато корисних якостей дерева, що й сприяло подальшому швидкому розповсюдженню рослини.
Квіти білої акації – роками перевірений народною медициною лікувальний засіб. У разі застуди, грипу, високої температури, кашлю готують настої, відвари, настоянки.
Настій акації від застуди
1 ст. л. квітів акації залийте 1,5 склянками окропу, настоюйте 2 год., процідіть. Пийте по 2 ст. л. 5-7 разів на день.
Зверніть увагу, що акація може здолати тільки «свіжий» кашель, а застійні явища в легенях потребують інших засобів.
Квіти акації допомагають від болю в шлунку і кишківнику, від шлункових кровотеч, гастриту з підвищеною кислотністю шлунка, є легким послаблюючим засобом. Лікують також запалення сечовивідних шляхів. Тож, у разі пієлонефриту, циститу (запалення сечового міхура), нирковокам’яної хвороби скористайтесь настоєм.
Настій квітів акації
1 ст. л. квітів залийте склянкою окропу, дайте настоятися, процідіть. Пийте по 1 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хв. до вживання їжі.
Настій посприяє виведенню токсичних продуктів обміну, зокрема залишків антибіотиків.
Використовують цвіт акації у разі жіночих запальних захворювань.
Відвар цвіту акації
1 ст. л. квітів залийте 2-ма склянками води, доведіть до кипіння і ще 2 хв. потримайте на слабкому вогні. Коли прочахне, процідіть. Використовуйте для спринцювань та одночасно вживайте всередину по 1 ст. л. 3-4 рази на день за 30 хв. до їди.
Замість відвару можна просто з’їдати по кілька свіжих квіточок, або випивати по чайній ложці свіжого соку квітів двічі на день.
А ще, шановні жінки, не пропустіть квіти акації, якщо маєте варикозне розширення вен. У кого на ногах повиступали сині прожилки (і маленькі дрібні капілярчики, і великі вени вузлами), у кого ноги посиніли, мерзнуть, холодні (бо до них погано надходить кров), обов’язково скористайтесь настоянкою для лікування судин. Сині вени сховаються, шкіра стане гарною. Звісно, чоловікам ліки теж допомагають, просто жінки частіше потерпають від варикозу.
Настоянка квітів акації
50 гр квіток залити 0,5 л горілки. Настоювати два тижні. Додати один натертий лимон зі шкіркою, настоювати ще тиждень.
Натирають настоянкою хворі ноги. Якщо на ногах вже помітні сині прожилки («сіточка»), змащувати їх цією настоянкою і знизу вгору легенько втирати в ногу, не масажуючи. Зовнішньо цю настоянку також застосовують у вигляді розтирань при радикулітах, болях м’язів, ревматизмі, тромбофлебітах, синцях, застуді.
Квіти акації треба заготовляти на початку цвітіння, доки вони містять найбільше біологічно активних речовин. Зберіть суцвіття, обшморгайте з них квітки і насушіть.
Якщо трохи запізнились, квіти можна замінити листям.
Ось така вона, робінія звичайна – красива, корисна, цілюща. Ідіть до неї і користуйтеся її квітами та листям на здоров’я!
Вправні господині у сезон цвітіння можуть пригостити свою родину стравами з акації.
Акація в клярі
Суцвіття помийте, обсушіть і смажте у клярі на олії, доки підрум’яняться. Гарячими посипте цукром або цукровою пудрою (за бажанням можна підсолодити кляр).
Оладки з акації
Обірвіть квіточки з помитих суцвіть, додайте кілька ложок борошна, яйце, сіль, цукор (за бажанням). Смажте, як звичайні оладки.
Акацієве варення
Пелюстки прокип’ятіть 10 хв. (на слабкому вогні) в 0,5 л окропу. Додайте цукор і варіть, як будь-яке варення. Під кінець додайте сік лимона. На 600 г квітів знадобиться 1 кг цукру і 2 ст. л. лимонного соку.