Nutritional evaluation of genetically modified maize corn performed on rats |
(Пищевая оценка генетически модифицированной кукурузы на крысах)
Institute of Animal Nutrition, Research Institute of Animal Production, Hlohovská 2, 949 92 Nitra, Slovak Republic. chrenko@vuzv.sk
The aim of this study was to determine the composition and nutritional value of conventional and transgenic, so-called Roundup Ready (RR) maize with an introduced gene of glyphosate resistance. Crude protein, crude fibre, ash, fat, starch, sugar, amino acids, fatty acid and macroelement levels were determined by chemical analysis. In both maize lines a low level of Ca (0.15 g.kg-1 DM) and of the essential amino acids lysine and tryptophan (2.6 and 1.7 g.kg-1 DM, respectively) were observed. In the biological experiment carried out on rats the tested maize lines were the only dietary sources of nitrogen, thus, the experimental diets contained 9% CP in dietary dry matter. In the feeding experiment no significant differences in the protein efficiency ratio (PER) were observed between groups receiving conventional or transgenic maize (1.51 and 1.41, respectively). Also almost equal results were obtained in the balance experiments. Both maize lines revealed a high nitrogen digestibility (84.9 and 84.5%, respectively) and the net protein utilization amounted to 63.5 and 63.2%, respectively. From these results can be concluded that regarding nutrient composition and utilisation, genetically modified (RR) maize is equivalent to isogenic maize.
Целью данного исследования было определить состав и питательную ценность обычной и трансгенной Roundup Ready (RR) кукурузы, устойчивой к глифосату. Общий белок и клетчатка, золы, жиры, крахмал, сахар, аминокислоты, жирные кислоты и макроэлементы были определены химическим анализом. В обеих линиях кукурузы наблюдался низкий уровень Ca (0.15 g.kg-1 DM) и незаменимых аминокислот лизина и триптофана (2.6 и 1.7 g.kg-1 DM). В биологическом эксперименте, выполненном на крысах, проверенные линии кукурузы были единственным источникам азота в питании, таким образом, рационы содержали 9% CP. В кормлении эксперимент никаких существенных различий в отношении эффективности белка (PER) наблюдались между группами, получавшими обычные или трансгенной кукурузы (1,51 и 1,41, соответственно). В эксперименте не наблюдалось никаких существенных различий в плане эффективности белка (PER) между группами, получавшими обычную и трансгенную кукурузу (1.51 и 1.41). Также почти одинаковые результаты были получены в сбалансированном факторном эксперименте. Обе линии кукурузы показали высокую усвояемость азота (84,9 и 84,5%), а чистая утилизация белка составила 63,5 и 63,2% соответственно. Из этих результатов можно сделать вывод, что в отношении питательных веществ использование генетически модифицированных (RR) кукурузы эквивалентно обычной.
PMID: 12391907
Сама статья: Nutritional evaluation of genetically modified maize corn performed on rats.
Рубрики: | Кукуруза Пищевая оценка |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |