Вкуснейшие оладьи из капусты https://vkuhkne.ru/ Такие оладушки сразу ж...
Рецепт самого нежного сала - (3)- стакан соли и полстакана сахара Стакан соли и 1/2 стакана сахара: рецепт самого нежного сал...
Быстрые маринованные огурцы с мятой - (1)Быстрые маринованные огурцы с мятой Предлагаю вам рецепт обалденных, быстро марино...
Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали - (1)Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали Даже вяленые помидоры могут удивить...
>Обалденная закуска из кабачков - (2)strong> В сезон кабачков вы просто обязаны приготовить это блюдо. Оно отлично под...
Jagodowy Eton Mess |
Eton mess to deser, który zazwyczaj podaje się w pucharkach.
Moja wersja jest nieco inna, choć składniki, w zasadzie takie same.
Ten cudownie lekki deser może też przypominać torcik :)
W roli głównej mrożone jagody...
Składniki:
frużelina jagodowa
Sposób wykonania:
Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.
Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
Smacznego :)
Рубрики: | Кулинария,кулинарные рецепты |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |