Produkty
Miesny farsz:
(wieprzowina, wolowina) - 500 g.
cebula - 1 szt.
czosnek 1 zabek
Woda - 100 ml.
kostka rosołowa - 1 łyżeczka
Te składniki dokładnie wymieszać.
Ser - 140 g.
masło - 30 g.
sól, czerwony i czarny pieprz - do smaku.
Ciasto:
Mleko - 125 .
Kefir - 125 .
Drożdze suche - 1 torebka (7 g.)
Cukier - 1 łyżka.
sól - 1 łyżeczka.
jajko - 1 szt.
Mąka - 500 g.
Olej roślinny - 6 łyżek
Przygotowanie
1. W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić w cieple na 15-20 minut.
2. Zmieszać mleko, kefir, cukier, sól, jajko oraz olej. Dodać przesianą mąke i wymieszac na miękkie ciasto.
nakryć miskę z ciastem ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Potem ciasto ugnieść i rozdzielić na 2 części
3. Jedną część włożyć do miski i przykryć ściereczką.
4. Drugą część rozwałkować na grubość 3-4 mm./w razie potrzeby podsypać mąką/
5. Wykrawać szklanką krążki o śred. ok. 7,5mm. Przykryć je, żeby nie wyschły.
6. na każdy krążek nakładać równomiernie 1 łyżeczkę farszu, posypać serem i złożyć na pół.
Potem jeszcze raz na pół, końce lekko przyszczypać.
7.Tak zrobione krązki ułożyć ciasno w formie /ok. 28cm/
8. Formę wczesniej posmarować olejem, a na dno dać papier do pieczenia
jego też posmarować olejem, żeby było łatwo wyjąć ciasto z formy
9 Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta
10. Na środek wziąść 3 połowki krążków, nałożyć farsz i ułożyć zachodząco jeden na drugim
po środku formy.
Formę przykryć i dać do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
11. Wierzch posmarować żółtkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka.
12. Włożyć do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec ok. 35-40 min.
po ok. 20 min. zmniejszyć temp. do 175 st.C.
13 Po upieczeniu posmarować ciasto roztopionym masłem/30g./ i nakryć ścieeczką na 15 min.
!