Этот очень известный и популярный рецепт уже десятилетиями передается по наследству у наших хозяюшек. Крем бесподобный, нежно-манный. Будет вкусно!
Ингредиенты:
●Мąka pszenna 1,5 szklanki
●cukier 2 szklanki
●Śmietana 20% - 6 łyżek
●Soda - 2 łyżeczki
●Mleko zagęszczone - 6 łyżek
●Каkао - 7 łyżek
●Маsło śmietankowe 300 g
●Мleko 0,6 litra
●Кasza manna - 4 łyżki
●Wanilia - szczypta
●Коniak 3 ml
●Оrzechy greckie 25 sztuk
●Jajka - 2 szt.
Przygotowanie:
1. Jajka i 1 szklankę cukru ubić, dodać śmietanę i sodę ugaszoną octem, zagęszczone mleko i 4 łyżki kakao. Wymieszać w blenderze lub robotem. Potem dodać 1,5 szklanki mąki, dokładnie wymieszać..
2. Podzielić ciasto na pół i upiec 2 krążki w temp. 130 -140 st.C 30-40 minut.Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.
3. Ciasto łatwo wyjdzie z formy jesli postawimy ją na mokrej ściereczce. teraz robimy krem;
4. Ugotować kaszę mannę, - 4 łyzki manny + 0,5 litra mleka + 1 szklanka cukru. Kasza powinna być gęsta.Ostudzić, przestudzoną włożyć do lodówki lub na 10 min. do zamrażarki.
5. Ubić 200 g masła dodawać kaszę, wanilię, alkohol. Włożyć do lodowki.
6. Każdy krązek przeciąć na 2 części. 3 krązki posmarować kremem /oprócz wierzchniego/ i wyłożyć na krem orzechy. Wierzchni krążek posmarować glazurą - należy roztopić 100 g masła, dodać 8 łyżek cukru, po 2 łyżki mleka i kakao. Mieszać z 5 minut, potem wylać na tort /szybko zastyga!/.
Najlepiej wcześniej ugotować manną, zamiast koniaku można dodać likieru lub wódki. Kakao powinno być ciemne, bez sproszkowanego mleka.