Цитата сообщения Галина_-_Галинка
ПЛЯЦОК "ВИШИВАНКА"
У четвер - День вишиванки, тож заздалегідь ділюся солодкою ідеєю до цього свята ;)
Пляцок "Вишиванка" - чудовий вибір не лише до Дня вишиванки, а й до будь-якого свята. В ньому поєдналися цікаві та смачні складники - сир, мак, вишні, какао. На додачу він має ефектний вигляд та дає можливість проявити фантазію і "вишити" його на свій смак.
Існує кілька варіантів приготування цього пляцка, як на мене, цей - найпростіший, хоча, коли готуєш його вперше, треба мати на це вільний вечір.
🎂 СКЛАДНИКИ
🍰 тісто:
жовтки - 3,
цукор - 1 склянка,
сметана - 5 ст.л.
маргарин - 250-300 г,
борошно - 350 г
розпушувач для тіста - 1 п. (1 ст.л. з верхом)
какао порошок - 2-4 ст.л.
🍰 маковий прошарок:
мак -1,5 склянки (можна взяти готову суху суміш і не додавати цукор)
цукор - 1 склянка
білки - 3 шт.
🍰 сирний прошарок:
сир 5-9% - 600 г
цукор - 1 склянка
яйця - 5 шт
вершкове масло - 50 г (не обов'язково)
🍰 кремово-вишневий прошарок:
вишні без кісточок - 1,5-2 склянки
молоко - 500 мл
манна крупа - 3 ст.л.
масло вершкове - 200 г
🍰 глазур:
сметана - 3 ст.л.
масло вершкове - 1-2 ст.л.
цукор - 2 ст.л.
какао-порошок - 2-3 ст.л.
🎂 ПРИГОТУВАННЯ
🍰 Просіяти борошно, додати розпушувач, натерти маргарин, додати решту складників, крім какао, і замісити тісто. Розділити на 2 частини, в одну з них вмісити какао. Розділити білий і коричневий кавалки тіста ще на 2 частини, щоб загалом було 4 - по дві кожного кольору. Кладемо в холодильник, щоб підмерзло (можна навіть в морозилку, щоб потім натерти).
🍰 Готуємо макову начинку. Запарити, за необхідності додати цукор (до магазинної сухої сумвші я не додаю), коли вистигне - додати 3 білки і збити виделкою.
🍰 Сирна начинка. Сир розім'яти або перетерти, додати (якщо потрібно) масло, 5 жовтків, і стакан цукру. Окремо міксером збити 5 білків і обережно з'єднати.
🍰 Дістаємо по 1 кавалку білого і темного тіста з холода і складаємо пляцок. Розкатуємо (зручно одразу на пергаменті) темне тісто, тоді викладаємо половину сирної маси, половину маку і зверху світле тісто (в ідеалі - натерти на тертушці, але в мене не замерзло як слід, тож розкатала і обережно качалкою перенесла і виклала зверху). Можна розташувати шари навпаки - на низ викласти світле тісто- мак- сир- темне тісто.
Форму краще брати розміром приблизно 20-25 на 30 см (у мене була 30 на 45 - вийшли занадто тонкі прошарки).
🍰Випікаємо до готовності. Приблизно 30-40 хв на помірному вогні.
Потім так само складаємо і печемо другий корж.
🍰 Поки коржі вистигають, готуємо крем. В холодне молоко висипаємо манку, ставимо на невеликий вогонь і, помішуючи, варимо до загустіння, додаємо цукор. Коли вистигне - збиваємо масло і з'єднуємо з манною масою.
🍰 Збираємо пляцок. Складаємо (обережно!) темним тістом до середини. Між коржами - крем-вишні - крем.
Зверху прикрашаємо за бажанням. Можна залити шоколадною глазуррю, можна "намалювати" нею візерунки.
Смачного! 💛💙🎂