Цитата сообщения
Пиле по мексикански
Преди години в града ни имаше едно много малко и уютно заведение, което предлагаше според мен най-добрата кухня в града. Обожавах тяхното "пиле по мексикански" и с Митко често си поделяхме порцията, тъй като не бе никак малка. Тази гозбичка беше идеална след разходка в края на работния ден, когато навън вече бе достатъчно студено, а коледните светлинки на града се отразяваха в големите стъкла на заведението. Не ни се налагаше да чакаме дълго и пред нас се появяваше голяма порция вкусотия, с пара, издигаща се във въздуха, носеща невероятния аромат на печени пиперки, вкусен доматен сос и горещи месни късове.
И макар по принцип да свързвам мексиканската кухня с лятото, това ястие винаги ще ме връща точно в тези топли и вкусни спомени, в това отдавна несъществуващо ресторантче.
И затова, веднага след като усетих приближаващия зимен сезон, този спомен изникна в главата ми, както и желанието да опитам отново това супер вкусно ястие. С тази разлика, че трябваше да си го приготвя сама, което хич не ме плаши.
Трябваше да го приготвя по спомен, но според мен се получи почти едно към едно, с една разлика - добавих съвсем малко кашкавал. Защото...ами защо не :)
Рецептата прилича на много български ястия като пиле - паприкаш, лютика и т.н, но тук присъства и царевица. Ако си падате по вкуса на гореизброените ястия и това ще ви хареса, а пък аз исках да се възползвам от малкото останала домашна царевица (естествено от баба :))
И така, без повече увъртания, ето и списъкът с необходимите продукти:
1 бр пилешки гърди (пеперуда)
3-4 бр печени чушки
1-2 бр зелени чушки
малка глава бял лук
малка глава червен лук
шепа варена царевица
4-5 скилидки чесън
1/2 консерва домати (от 400г)
кимион
червен (лют и сладък) пипер
черен пипер
олио
сол
Още по желание:
магданоз
кашкавал
Започвам приготвянето на ястието с подготовката на зеленчуците - нарязвам зелените чушки на кубчета, печените на по-едри парченца, белия лук на средни по големина парченца,
а червения - на полумесеци:
Месото овкусявам с подправките (на вкус) и прибавям чесъна. Моят чесън е домашен, затова и съм сложила толкова много скилидки. Ако купувате от едрия чесън, ще ви трябват много по-малко. :)
В тиган слагам малко олио да се затопли и изсипваме овкусеното месо:
Докато месото се запържва, прибавяме последователно белия лук и зелените чушки и разбъркваме:
![](http://4.bp.blogspot.com/-tBx5ZDP0jsU/VFsmGtMpbmI/AAAAAAAAIrM/J9EkOCOIP8c/s1600/pm5.JPG)
После прибавяме последователно царевицата, червения лук и печените пиперки. Разбъркваме за още няколко минути.
![](http://4.bp.blogspot.com/-f3S8Us9XZRc/VFsn2JhuEUI/AAAAAAAAIrY/JcHFs_uPbyI/s1600/pm6.JPG)
Накрая прибавям и доматите, като аз ползвах нарязани домати от консерва, но вие можете да ползвате домашни, като количеството ще е около една чаена чаша.
![](http://4.bp.blogspot.com/-ujvG-ejBb0Q/VFsn4wc743I/AAAAAAAAIro/WccjsnY46co/s1600/pm7.JPG)
Сервираме ястието още горещо, поднесено с малко нарязан магданоз и кашкавал :)
С риск да се опарите, си го хапвайте още топличко, защото ароматът, който се разнася, просто не може да чака :)
![](http://1.bp.blogspot.com/-syZ2J4qHe7Y/VFsq4lfjikI/AAAAAAAAIso/6bPxgHyxGrc/s1600/pm16.JPG)