Нещодавно в мене запитали чи вмію я пекти Київський тортик ?
Відповіді точної у мене не було так як я ніколи не пробувала його робити дома і звичайно цікавість взяла своє :)
Порившись в інтернеті я знайшла багато різних рецептів Київського тортику, був навіть рецепт по ГОСТу, але в рецепті по ГОСТу потрібно білки тримати в теплі більше 12 годин щоб вони трішки прокисли....Яйця взагалі продукт такий з яким треба бути обережним і експериментувати з прокисшими білками я не ризикнула ( можливо колись ризикну )
Вибрала рецептик трішки простіший і приступила до роботи.
Взагалі коли подивилась на описання то здається все так складно, а насправді все дуже легко і просто. Я навіть не помітила коли його зробила.
А на смак мені дуже сподоався! Але крему я б ложила ще менше не наступний раз або менше масла в крем.
Продукти що нам потрібні :
Для одного коржа :
4 білки, 1ст цукру, 1ст. горіхів Кешью ( можна грецькі, лісові, фундук), 2ст.л муки. ( я робила з цієї порції 2 коржі, так як хотіла невеличкий тортик)
0,5 ст цукру, 4 жовтки ( в рецепті 3, але щоб не викидати один можна використати всі) ,
1 ст. молока
200гр. масла
1ст.л. Какао
1-2ст ложки рому або коньяку ( цього важливого інгрідієнту в мене не було)
Ну що, поїхали!
4 білки збити в кріпку піну і поступово додавати цукор. Збивати хвилин 7-10 щоб цукор гарно розчинився і білки тримали форму :
у мене був цукор з великими кристаликами, тому розчинився не повністтю.
Додати горіхи та муку
і акуратно та ретельно перемішати .
Коржі треба випікати два одночасно. Я намалювала однакові круги на бумазі для випічки та виложила "тісто"
Духовку розігріти до 170 градусів і поставити коржі
Потримати хвилин 20-30 при температурі 170гр., зменшити температуру до 140 градусів і тримати ще 1час і 30 хвилин ( мені здалось що це забагато, коржі дуже сухі, наступного разу спробую тримати 1 час). Коли коржі будуть готові - виключити духовку і дати коржам ще постояти певний час там. Не доставати одразу.
Коржі випікались під ретельним наглядом головного кулінара :
Доки випікаються коржі можна зайнятись кремом.
жовтки збити з цукром до "побіління" додати стакан молока і варити на слабкому вогні постійно помішуюши доки масса не загусне.
Дати крему добре охолонути.
Збити 200 гр. масла кімнатної температури і поступово додавати зварений крем постійно збиваючи.
1/3 готового крему відложити в іншу посудину та одати до нього какао , цей крем буде використаний для покриття торту
Готовим коржам дати охолонути,
Перемазати готовим кремом та покрити зверху кремом з какао.
Прикрасити по бажанню. Я не прикрашала особливо так як тортик робила до чаю нам.