Ciasto Toffi |
Przed pierwszym pieczeniem ciasto należy trzymać w lodówce przynajmniej przez całą noc, wtedy będzie ładnie się kroiło. A przepis, na którym się wzorowałam, znajdziecie na moim blogu pod nazwą Toffi.
Składniki (forma 18×28 cm):
Przełożenie i dekoracja:
Masa budyniowa:
Masa śmietankowa:
Przygotowanie:
Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotuj razem z masłem. W naczyniu dokładnie wymieszaj drugą szklankę mleka, jajka, obie mąki i cukier waniliowy, następnie masę przelej do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudź.
Masa śmietankowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
Kolejność układania: Blaszkę o wymiarach 18×28 cm wyłóż papierem do pieczenia (albo folia spożywczą). Na dnie blaszki ułóż warstwę z herbatników, następnie rozsmaruj masę budyniową. W drugiej kolejności ułóż pierwszą warstwę krakersów, masę kajmakową i kolejną warstwę krakersów. Całość przykryj bitą śmietaną.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc (najlepiej na całą dobę), tuż przed podaniem posyp tartą gorzką czekoladą.
http://najsmaczniejsze.pl/2014/08/ciasto-toffi-bez-pieczenia/
Рубрики: | сладкая выпечка/польская выпечка |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |