-Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Victoriyasea

 -Подписка по e-mail

 

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 03.07.2012
Записей: 731
Комментариев: 28
Написано: 783


Кизил садят 2 куста, 1 не плодоносит.

Среда, 09 Августа 2017 г. 12:07 + в цитатник
Кизил: корисні навіть кісточки
Прийшов час кизилу. Шанувальники смаку і аромату цих гарних червоних ягід поспішають їх купити. Готують з них вишукані варення, желе, джеми, соки, компоти, мармелад, засипають цукром або сушать.
Свіжі ягоди і заготовки з них не тільки смачні, але й мають лікувальні властивості.
По-перше, ягоди кизилу, або дерену справжнього (Cornus mas) – чудовий тонізуючий, загальнозміцнюючий засіб, який поліпшує обмінні процеси в організмі. Кизилові желе і паста як вітамінний продукт входять до раціону харчування космонавтів, мандрівників і моряків.
Ці якості особливо цінні під час грипу, ангіни тощо. Кизил зміцнить імунітет, забезпечить профілактику респіраторних захворювань. Свіжий сік, варення чи настій сушених плодів мають жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну дію, стануть у нагоді при нестачі вітамінів у харчуванні, допоможуть від анемій різного походження.
Настій ягід кизилу
2 ст. л. сушених плодів кизилу настоюйте 8 годин у 200 мл холодної перевареної води. Злийте настій, додайте до нього протерті через сито ягоди. Випийте за 3-4 прийоми упродовж дня.
По-друге, кизил використовують як в’яжучий засіб при шлунково-кишкових розладах (проносах), хронічних захворюваннях шлунку зі зниженою кислотністю шлункового соку. Крім настою, готують відвар: ягоди кизилу проварюють 5-10 хв. (решта – див. настій).
По-третє, кизил має здатність знижувати рівень цукру в крові й посилювати ферментативну секрецію підшлункової залози. Свіжі плоди і сік корисно вживати хворим на цукровий діабет. Свіжий сік приймайте за 30 хв. до вживання їжі: спочатку по 50 г, поступово збільшуйте дозу до однієї склянки на день.
По-четверте, неабияке значення для багатьох може мати досить простий і ефективний спосіб лікування такого неприємного захворювання, як геморой. Лікувальну дію в цьому разі мають кісточки кизилу, які містять 34% рослинної олії. Подібно до обліпихової, вона має бактерицидну, протизапальну та ранозагоювальну дію.
Від геморою впродовж п’яти днів треба з’їсти 2 склянки свіжих ягід з кісточками (або щодня — по 4-5 ягід перед кожним вживанням їжі). Не викидайте кісточки при заготівлі джемів і соків. У разі загострення геморою їх приймають всередину за 30 хв. до вживання їжі, ретельно пережовуючи: 1 ст. л. — перед сніданком, 2 чайних – в обід, 1 – за вечерею. За курс лікування треба вжити до 3 склянок кісточок. Навіть варення можна їсти з кісточками!
А тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу, подагру, запальні процеси в нирках, упродовж 14 днів слід пити компоти з кизилу та дикої груші.
При схильності до закрепів, підвищеній кислотності й виразці шлунка зловживати ягодами кизилу не варто, як і наїдатися їх на ніч, оскільки нервова система збуджується, і безсоння забезпечене.
Кизил живе і родить до 200 років. Якщо посадите два кущики кизилу (один не буде плодоносити), його ягодами будуть ласувати ваші онуки і правнуки!
Рубрики:  1 ТРАВЫ и РАСТЕНИЯ
Травы и растения
1 ЛЕЧЕБНЫЕ РЕЦЕПТЫ
4 Наталья Земная
4 Наталья ЗЕМНАЯ

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку