Суглоб на ілюстраціях артриту завжди позначають червоним кольором – як ознаку запалення. І в реальному житті шкіра на запаленому суглобі може бути червоною, гарячою на дотик – це ніби пожежа, в якій згорають клітини суглоба, і, як наслідок, він руйнується, деформується, опухає, починають боліти м’язи, які тримають суглоб.
Для здоров’я суглоба дуже важливий рух. Тут діє відоме правило: що занадто, то не здорово. Від перенавантаження еластичні волокна перетворюються на грубі фіброзні пучки, виникають мікротравми, запалення. Зауважте, що зайва вага тіла – це теж значне, до того ж щоденне перевантаження суглобів!
Якщо ж суглоб, навпаки, не задіяний, то зменшується його кровопостачання, синовіальна рідина перестає оновлюватись, хрящ не отримує достатньої кількості поживних речовин і води, не має з чого синтезувати потрібні сполуки. Щоб забезпечити достатнє навантаження, необхідно займатися фізичними вправами, вести активний спосіб життя. А якщо суглоби вже хворі, радять лікувальну гімнастику. Вона спрямована не тільки на розробку суглоба, а й на розвиток м’язів, які його утримують: це допомагає зменшити біль і навантаження. Найкраще її робити лежачи, сидячі або у воді – щоб суглоб не був обтяжений вагою тіла. При загострені хвороби вправи протипоказані.
Плавання – оптимальний спорт для людей з хворими суглобами. Плавати і виконувати вправи в воді по силі навіть тим, хто майже не ходить, у воді навантаження на суглоб зменшується.. Їздити на велосипеді теж добре, але треба уникати нерівної дороги. Якщо у вас артрит суглобів ніг, то спираючись на палицю при ходінні, ви зменшуєте навантаження на суглоби на 30-40%. Масаж також допомагає, його можна робити власноруч, використовуючи лікувальні мазі чи настоянки для розтирання.
Компреси, як правило, ефективніші за розтирання. Зверніть увагу на бішофіт – природний мінерал, розчини якого мають протизапальну дію, насичують мікроелементами. Компреси і ванни з нього показані при всіх видах захворювань суглобів. Прогрівання озокеритом теж знімає біль і запалення.
Харчування, вживання достатньої кількості води суттєво впливають на здоров’я суглобів. Наприклад, желатин містить багато саме тих амінокислот, з яких будується сполучна тканина: гліцину, гідроксіпроліну, проліну. А виробляють його переважно зі свинячої шкіри. Тому такі страви, як желе, юшка з риб’ячих голів та шкіри, холодець, заливне, зельц та інші страви, що готуються на основі свинячої шкіри, вух, інших хрящів, мають бути в раціоні обов’язково. Желе можна робити на основі фруктів, овочевих бульйонів, молочне, шоколадне.
Підуть на користь продукти, що містять омега-3 жирні кислоти (жирна риба, насіння льону, лляна олія), й ті, що насичують організм вітамінами В3 (сири, арахіс, фініки, броколі), В5 (яловича печінка, яйця, висівки), С (цитрусові, перець, смородина, зелень).
Ці поради стосуються також усіх, хто має артроз, дисплазію, будь-які дегенеративні стани сполучної тканини. Корисні будуть і приправи, що мають протизапальну дію: куркума та імбир. З них можна робити чаї, заварюючи окропом, або просто з’їдати по чверті чайної ложки разом з їжею.