Ми більше звикли до кураги, чорносливу і родзинок, але мало не з кожним днем з'являються нові різновиди: є попит - є і пропозиція, адже засушити можна все що завгодно. Засилля ж вищезгаданих продуктів на полицях пояснюється просто: курагу або чорнослив легко заготовити. Розрізав абрикосу на половинки, прибрав кісточку - і засушуй.
ЯБЛУКА і ГРУШІ сушені. Яблука добре зберігаються, а взимку можуть замінити не тільки свіжі яблука, але і жуйку, якщо жувати їх нерозмоченими. Їх вживають для профілактики грипу. Груша виводить з організму важкі метали і токсини. Це найстародавніші сушені фрукти на Русі. Сьогодні вони вже не так популярні, бо з'явилася безліч екзотичних сухофруктів. А дарма! Яблука і груші за своїми цілющими властивостями аніскільки не поступаються фінікам, інжиру, куразі. Але що особливо цінне - яблука і груші містять необхідний для роботи мозку бор, якого мало в інших сухофруктах.
БАНАНИ в'ялені. Багаті натуральним цукром, який при перетравлюванні швидко потрапляє в кров і дає заряд енергії. Тому їх часто вживають спортсмени. Ці зморщені стручки із специфічним ароматом містять калій, магній, залізо і кальцій.
ДИНЯ в'ялена (сушена) - таджицька національна солодкість, вона містить клітковину, білки, мінеральні солі, вітамін С, вітаміни групи В, каротин, велика кількість заліза, фолієвої і нікотинових кислот. Сушена диня тонізує, володіє сечогінними, жовчогінними, протизапальними і загальнозміцнюючими властивостями, очищає шкіру і кишечник.
ЧОРНОСЛИВ містить калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, хром, марганець, цинк, йод, фтор, кобальт, вітаміни A, B1, В2, РР, С. Він чудовий антидепресант і є абсолютним чемпіоном за вмістом антиоксидантів. Він з організму виводить солі важких металів і шкіру оздоровлює, і судини укріплює. І дещо про вибір: якщо у чорнослива кавовий відтінок, це означає, що його заздалегідь обшпарили кип'ятком, тому вітамінів в такому мало. Також не варто купувати темно-сірий «антрацитний» чорнослив, скоріш за все він оброблений гліцерином. Справжній чорнослив - тільки чорний, а його смак не повинен гірчити.
КУРАГА - це сушені абрикоси, вони носять різні найменування: абрикоси з кісточкою - урюк; абрикоси, що розрізають навпіл і без кісточки, - курага; цілі абрикоси з видавленою кісточкою - кайса. Нам знайоміша саме курага. Вона містить пектин, яблучну, лимонну, винну, аскорбінову кислоти, вітаміни В1, В2, В15, Р, РР, багато каротину (провітаміну А). Всі знають, що курага багата калієм, а всього 5 штучок кураги містять денну норму заліза. У ній також є вітамін В5, який сприяє спалюванню жиру в організмі. Науково доведено, що регулярне вживання сушених абрикос зменшує вірогідність розвитку раку. Курага призначається дітям при авітамінозі, її дають у вигляді пюре. Вибираючи курагу, придивіться до сіруватих особин - є шанс, що їх не обробляли хімікатами. Оранжевою вона ще може бути, адже в ній криниця каротину, а ось яскраво-яскраво-оранжевою буває тільки з криницею хімікатів.
ФІНІКИ - це королівський подарунок від природи. Вони містять всі вітаміни, окрім Е і біотвані, але особливо багато в них В5, який підвищує життєвий тонус. У сушених фініках містяться калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, сіра, марганець. З фініками ви отримаєте 23 види різних амінокислот, яких немає в інших сухофруктах. Їх корисно вживати при застудах - не тільки вітамінна добавка, але і жарознижуючий засіб. Фініки можна назвати справжніми «жіночими» ліками. Вони містять всі речовини, корисні жінкам в будь-якому віці і в будь-якому стані, включаючи особливі. Наукові експерименти довели, що фініки містять стимулятори, які укріплюють м'язи матки в останні місяці вагітності. А це не тільки полегшує процес самих пологів, але і зменшує термін післяродової кровотечі. Фініки збагачують материнське молоко важливими вітамінами, в них є особливі елементи, що допомагають уникнути депресивного стану, характерного для вагітних жінок. Дуже корисні фініки дітям з чутливою нервовою системою. Ще одна користь фініків: вони заповнюють втрату кальцію в організмі. Не купуйте дуже зморщені фініки (хоча вони повинні бути із зморшками) і ті, на шкірці яких виступив кристалізований цукор і цвіль. Зберігати фініки можна протягом одного року в ємкості з щільно закритою кришкою в холодильнику, а в морозилці цілих п'ять років.
ІНЖИР. Напевно ви бачили цей божественний фрукт на південних курортах, але до нас потрапляє тільки хімічно оброблений (імпортний) інжир. Бо він «капризний». Тому краще їсти сушений інжир, а не свіжий із супермаркету. Він містить ферменти, стимулюючі функцію травлення, нирок і печінки, а заліза в інжирі більше, ніж в яблуках, тому його рекомендують хворим на залізодефіцитну анемію. Інжир багатий калієм і клітковиною, до того ж це єдиний фрукт з високим вмістом кальцію. Інжир з гарячим молоком корисний, коли є кашель, особливо дітям. При кашлі: 4-5 штук інжиру запарюють в 1 стакані молока, потім розтирають і приймають по півстакана 2-4 рази на день теплим. В разі втрати голосу: закип'ятити в двох стаканах молока 6 штук інжиру - до випарування наполовину. Пити по чверті стакана кілька разів на день. Вибираючи сушений інжир, слід пам'ятати, що якісний плід має ясно-жовтуватий колір воску, самі ж плоди однакові за розміром і достатньо м'які. А ось якщо інжир має неприємний солоно-кислий смак, сухий і грубуватий на дотик, його термін зберігання вже закінчився.
РОДЗИНКИ - це висушені ягоди винограду. Родзинки бувають різних сортів: світлі, темні, сині, з кісточками і без. Вони відрізняються високою калорійністю: 100 г містять до 320 ккал. Кориснішими вважаються родзинки з чорного винограду, ніж з білого. Родзинки містять велику кількість бору, що перешкоджає розвитку остеопорозу і марганцю, необхідного щитовидній залозі, а також калій, залізо і магній, вітаміни В1, В2 і В5. "Хвостаті" родзинки відрізняються тим, що не проходять механічної обробки під час відділення плодоніжки. Тому ягоди не мнуться і не втрачають зовнішнього вигляду. Вищі сорти родзинок бувають ТІЛЬКИ з хвостиками. 99% світлих родзинок, що продаються в магазинах і на ринках, оброблені сірою для отримання золотисто-жовтого кольору. Висушені натуральним чином родзинки зі світлих сортів винограду мають світло-коричневий колір! Родзинки для компоту краще брати з кісточками, саме в них найбільше антиоксидантів. Дітям родзинки дають з обережністю, від них можуть бути коліки.
ЦУКАТИ (папайя, бананові чіпси, кокос) - сушені фрукти, просочені перед сушкою сиропом. Не плутайте сухофрукти і цукати, цукати відносяться до десерту, а не до корисних продуктів. Вони виварені в цукровому сиропі, висушені, та ще й пофарбовані невідомо чим. Калорій в них забагато, користь зведена до нуля.