Tort adwokatowo-czekoladowy |
Przepis dostałam od koleżanki. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Warto spróbować.
Składniki na biszkopt orzechowy:
3 jajka
6 łyżek cukru
15 dkg mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt migdałowy:
4 białka
6 łyżek cukru
15 dkg mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kokosową bezę:
4 białka
15 dkg cukru
15 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem adwokatowy:
1,5 kostki masła
adwokat ok. 1,5 szklanki
Składniki na krem czekoladowy:
2 tabliczki czekolady
pół szklanki śmietany 30 %
Biszkopt orzechowy: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy proszek i bardzo delikatnie orzechy,mieszamy łyżką i pieczemy ok 15 min w 180 st C. Biszkopt migdałowy: białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy proszek i migdały, mieszamy łyżką i pieczemy ok 15 min. Beza kokosowa: ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy proszek i kokos, pieczemy ok 15 min. Gdy ciasta się studzą my zabieramy się za robienie kremów. Adwokatowy: masło ubijamy na pianę i po trochu dodajemy adwokat, ostrożnie żeby masa się nie zważyła Krem czekoladowy: śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej czekoladę, studzimy Teraz tort składamy: 1. biszkopt orzechowy 2. krem adwokatowy 2/3 3. beza kokosowa 4.krem czekoladowy 5. biszkopt migdałowy Resztą kremu smarujemy tort i ozdabiamy według uznania.
Ciasto można ozdobić jeszcze herbatnikami i posypać kakao.Najlepsze jest na drugi dzień jak się ,,przegryzie''.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-adwokatowo-czekoladowy-1
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |