Ciastka z jabłkami |
“”. - . . . , , , . 100% . , .
, . – “” “ ”. , , . , :)
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i ubić do białości. Potem dodać mleko i roztopione masło. Wszystko dokładnie ubić.
Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia.
Wlać jajeczną masę do miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. Dodać skórkę startą z wyparzonej cytryny i wymieszać..
Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
Przygotowć farsz. Na głębokiej patelni roztopić masło.
Umyte jabłka obrać, usunąć nasiona i utrzeć na grubej tarce.
Do roztopionego masła dodć cukier, jabłka, cynamon i wodę. Wszystko wymieszać. Gotować na średnim ogniu do odparowania płynu. Ostudzić.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto rozdzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować w okrąg o grubości ok. 3mm.
Podzielić każdy okrąg na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt nacić tak, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 12
Położyć po ok. 1 łyżeczce farszu i zawinąć najpierw jedną stronę, potem drugą.
Krok 13
Blaszkę wylożyć papierem. Ułożyć ciastka i wlożyć do rozgrzanego piekarnika.
"":
1 -
2 - -
...
40 - ""
41 -
42 -
43 - " "
44 -
: | Ciasta |