Вкуснейшие оладьи из капусты https://vkuhkne.ru/ Такие оладушки сразу ж...
Рецепт самого нежного сала - (3)- стакан соли и полстакана сахара Стакан соли и 1/2 стакана сахара: рецепт самого нежного сал...
Быстрые маринованные огурцы с мятой - (1)Быстрые маринованные огурцы с мятой Предлагаю вам рецепт обалденных, быстро марино...
Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали - (1)Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали Даже вяленые помидоры могут удивить...
>Обалденная закуска из кабачков - (2)strong> В сезон кабачков вы просто обязаны приготовить это блюдо. Оно отлично под...
Babka kolorowa |
Pyszna, kolorowa babka piaskowa z dodatkiem kakao i kisielu wiśniowego oraz cytrynowego. Świetna do popołudniowej przerwy z herbatą czy kawą. Ładnie wygląda i pachnie, będzie miłym dodatkiem na nadchodzące święta. Do ciasta z kisielem wiśniowym dodałam jeszcze odrobinę różowego barwnika spożywczego, a do cytrynowego żółtego. Bardzo polecam:)
(przepis z książki „słodki świat Kasi”).
.
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g masła w temperaturze pokojowej
125ml oleju
240g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Następnie dodać olej, ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.
5. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.
6. Formę do baby o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.
Рубрики: | Кулинария,кулинарные рецепты Пасха |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |