Де
проходить та тонка грань між особистістю фрілансера і його роботою? На
перший погляд, вони ідентичні. Одна і та ж особа, одне ім’я, один
голос, одна людина. І, здавалося, яка різниця – працюємо ми з ним або
живемо по сусідству? Однак, це не зовсім так. Фріланс – це все ж
бізнес, якщо хочете, бренд. Він не спить і не їсть, і не ходить на
дискотеки з друзями. Адже жодна компанія не йде додому вечорами разом зі
своїми співробітниками. Просто у вікнах гасне світло, і робота чекає
чергового плідного дня.
Щоб не бути голослівним, доведеться вперше оголосити, що я з тих
фрілансерів, які представляють кілька розмиті версією самих себе. Таку
позицію вважаю необхідною, оскільки якісь відомості можуть просто
злякати замовників. Адже ми всі, в тій чи іншій мірі, граємо різні ролі,
щоб залучити потенційних клієнтів. Я не приховую ніяких злочинів,
звичайно. Але в певний момент я зрозумів, що людям, а в першу чергу
клієнтам, не обов’язково знати різні інтимні подробиці. Особливо якщо
вони ніяк не можуть вплинути на роботу.
Багато не віддають собі звіт в тому, що їхні дії в мережі можуть згубно
позначитися на кар’єрі, а тим часом, в блогосфері повно попереджень на
цю тему. Професійний підхід до публікацій в мережі для фрілансера –
свого роду запобігання втрати клієнтів. А отже, турбота про майбутнє
бізнесу. Особистий блог, який завів багато років тому, поряд з твіттером
і подкаст-стрічкою, я тримаю досить відособлено від ресурсів, які так
чи інакше пов’язані з роботою. Так можна бути більш-менш упевненим в
тому, що мої політичні погляди або особисті переконання не зможуть
вплинути на бізнес.
Наскільки це важливо?
Тим з нас, хто працює з професійним альтер-его, доводиться вчитися
ставити під ним риску, розділяючи тим самим самих себе. Звичайно, риса
ця може, і навіть повинна бути трохи розмитою. З метою процвітання
особистого бренду ми прагнемо зберігати його саме таким – особистим.
Тобто, грубо кажучи, за дизайнером з голосом, обличчям і ім’ям все-таки
повинен переглядатися осіб. І кожен задається питанням – що клієнт може
дізнатися про нас, і що від нього краще приховати? І як блогосфера
рясніє попередженнями про те, що необхідно замислюватися над змістом
публікацій, так багато хто вважає необхідністю для фрілансера уміння
перетворити на бренд власне обличчя.
Буває, звичайно, і таке, що який-небудь товариський незнайомець візьме
та виставить на загальний суд саму інтимну інформацію у відповідь на
тепле привітання. І так грунтовно зіпсує роботу над брендом, яка велася
протягом тривалого періоду часу – все за якихось пару хвилин. На мить,
давайте станемо чесними і визнаємо – не дивлячись на те, що іноді нам
дуже цікаво знати, які люди ховається за нашими улюбленими брендами, ми
не хочемо знати про них усе. Деякі їх якості нам приємніше
домальовувати в уяві.
Тут я, звичайно, не можу бути категоричним щодо всіх людей, але одного
разу в співтоваристві ми піднімали таку тему. І прийшли до висновку, що
ми б хотіли, щоб всі наші улюблені фрілансери залишалися – частково –
загадкою. Чому? Можливо, нам подобається малювати їх у певному світлі?
Може бути, ми самі хочемо бути схожим на них, і тому ставимо на певне
місце – яке нам більше подобається – на загальному п’єдесталі? А іноді
нам просто немає діла до надлишкової інформації.
Загалом, як не крути, а все одно вийде, що інформацію доводиться
подавати дозовано, бо нікому з професійних контактів не потрібно
роздягати бідного фрілансера, вибачте за метафору. У моєму випадку,
потенційним клієнтам нема чого знати про те, які у мене політичні
переконання, оскільки це абсолютно не відноситься до роботи. А більше
того, іноді й розлякати всіх може. Добре, якщо щось, не відноситься до
роботи, може позитивно вплинути на неї. Але раптом ефект виявиться
протилежним?
Для мене одним з незаперечних переваг фріланса є те, що я завжди можу
відмовитися від виконання тієї чи іншої послуги з абсолютно будь-якої
причини – і це ніяк не вплине на відносини з замовником. Наприклад, я
веган і нізащо не погоджуся надати свої дизайнерські послуги компанії,
яка виробляє продукти харчування з м’яса, яєць, молока та іншого. Але це
зовсім не означає, що я відкрито візьму та опишу причину відмови. Тому
що, виклавши так запросто всю таємницю, дуже легко розгубити репутацію
бренду. Завжди вигідніше чемно подякувати за пропозицію, але сказати
при цьому, що в даний момент співпрацювати ми, на жаль, не можемо.
Можна навіть порекомендувати інших фрілансерів, які не мають нічого
проти споживання тваринної їжі. Так, навіть якщо ми і ховаємося в
якихось випадках за маскою професіоналізму, це зовсім не означає
відмову від якоїсь зі сторін особистості. Ми продовжуємо залишатися
собою.
Отже, якщо ви вирішили перетворити ваш фріланс-бізнес в бренд, то
подібні переконання найкраще-принаймні – мати на увазі. Задумайтеся про
необхідність провести межу між своєю особистістю і фрілансером. Багато
звертаються у фріланс, вважаючи, що він надає абсолютну свободу бути
собою. Але в інтересах бізнесу їм доводиться змінювати переконання.
Принаймні, по частині слова «абсолютну». Головне – пам’ятати, що якісь
ваші якості можуть перешкодити створенню бренду. Але в жодному разі це
не означає, що потрібно винищувати їх у собі. Просто, в професійній
сфері вам, так чи інакше, будуть пред’явлені які-небудь очікування.
І які ж ці очікування?
Навряд чи можливо переоцінити важливість власного бренду, і тому для
нього життєво необхідне вміння фрілансера вдумуватися у вчинки. Особливо
це може стати в нагоді в ситуаціях, коли доводиться відповідати на
делікатні неформальні питання. Необхідно навчитися розуміти, які саме
очікування замовник живить щодо бренду – і тоді ви зможете зрозуміти,
наскільки велику і яку саме частину особистості слід вкласти в його
створення, і в яких пропорціях варто змішати особистісний підхід з
професійним.
А очікування будуть різноманітними, що природно для фриланс-арени, на
яку зійшли ви разом з індивідом, приміряє на себе готовність стати
брендом. Але деякі правила застосовні тут повсюдно.
Оригінальність
По-перше, люди чекатимуть оригінальності. Вони захочуть співпрацювати з
унікальним та індивідуальним брендом, і тому, звичайно, варто вкласти в
нього якусь частину вас як індивідуума. Але навряд чи мікс має цим
обмежуватися. Адже існують і інші способи створення унікального іміджу.
Чи це не чудова можливість задуматися і проявити креативність?
Професіоналізм
По-друге, всім захочеться співпрацювати з висококласним фахівцем.
Давайте приділяти достатньо часу розвитку професійних навичок і знань.
Безумовно, це той фактор, який може змусити всіх ставитися серйозно до
вашого бізнесу – і ви створите враження людини, на якого можна
покластися. Так-так, не тільки ваш бренд, але й ви самі. Вірніше, та
частина вашої особистості, яку ви зважитеся в впорснути свою роботу.
Чітке уявлення
Незалежно від того, як багато фактів про себе ви захочете принести з
собою в бізнес, завжди майте на увазі, що людям захочеться мати про
чітке уявлення про людину, з яким вони мають намір співпрацювати. Тому,
варто зайвий раз переконатися, чи не заважає особиста інформація
сприйняття повідомлення, яке несе в собі ваш бренд – чи достатньо чітко
звучить воно для публіки і потенційних клієнтів? Чим більш професійно
ставить себе фрілансер, тим чіткіше уявлення людей про нього як про
бренд, і особиста інформація нікому не заважає спілкуватися з ним на
теми, що стосуються роботи.
Послідовність
Як би ви не вирішили в результаті піднести бренд, обов’язково враховуйте
те, що клієнти будуть чекати від вас логічного й послідовного
поведінки. Тому, які б не були пропорції вашого індивідуума в такому
собі бізнес-коктейлі, намагайтеся їх витримувати і не йти занадто далеко
від наміченої стежки, особливо якщо ви давно по ній йдете. Будь-який
серйозний зрушення може принести не менше серйозної шкоди роботі.
На закінчення
Можливо, в мені говорить хіпі, що прагне до рівноваги, але я щиро вірю у
важливість такої боротьби за баланс особистісного і професійного
підходу до створення фріланс-бренда. Однак, я не сумніваюся в тому, що
хто-небудь висловить відмінні від моїх міркування в коментарях до
статті. До чого б ви не прийшли в результаті, я буду радий дізнатися
свіжі думки щодо матеріалу, щойно викладеного вашим покірним слугою.
Авторство.
© 2011 fntw.ru При перепечатке ссылка на блог обязательна!
Оригинал «Freelancers, Where Does the Brand Stop and You Start?» by Rob Bowen
Перевод Лета Гордеева (nymphaia) для fntw.ru
Переклад на українську http://neolans.net. При передруці посилання обов’язкове.