Basisrecept voor Pompoensoep – Simpel, Snel en Heerlijk
|
|
Среда, 30 Апреля 2025 г. 18:08
+ в цитатник
Pompoensoep is een echte klassieker in de herfst- en wintermaanden. De warme, zachte smaak van pompoen in combinatie met kruiden maakt het een comfortgerecht dat zowel voedzaam als eenvoudig te bereiden is. In dit artikel leer je hoe je een heerlijke basis pompoensoep maakt die je naar wens kunt uitbreiden of aanpassen.
De juiste pompoen kiezen
Voor een goede basissoep kies je het liefst een oranje Hokkaido pompoen of een flespompoen (ook wel butternut squash genoemd). Deze soorten hebben een zachte, zoete smaak en zijn eenvoudig te verwerken. Een groot voordeel van de Hokkaido pompoen is dat je de schil gewoon kunt meekoken – ideaal voor een snelle bereiding.
Ingrediënten voor 4 personen
1 middelgrote pompoen (ongeveer 1 kg)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 aardappel (voor extra binding)
1 liter groentebouillon
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout naar smaak
Eventueel: een scheutje room of crème fraîche
Bereidingswijze
Begin met het snijden van de pompoen. Verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes. Schil de aardappel en snijd deze ook in stukken. Snipper vervolgens de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de blokjes pompoen en aardappel toe en bak even mee voor extra smaak.
Voeg vervolgens de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Voeg naar smaak peper en zout toe. Wil je de soep extra romig maken? Voeg dan op het einde een scheutje room of crème fraîche toe.
Variatietips
Hoewel deze basissoep al erg lekker is, kun je eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld een theelepel kerriepoeder toe voor een kruidige twist of gebruik gember voor een frisse, pittige ondertoon. Je kunt ook wortels of pastinaak meekoken voor een complexere smaak.
Serveer- en bewaartips
Serveer de pompoensoep met een stuk vers brood, croutons of een topping van geroosterde pompoenpitten. De soep is goed af te dekken en blijft in de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Invriezen kan ook: verdeel de soep in porties en vries ze in voor een snelle maaltijd op drukke dagen.
-
Запись понравилась
-
0
Процитировали
-
0
Сохранили
-