700-800 g milti
1 paciņa sausais maizes raugs
1/2 l piens
200 g sviests vai margarīns
1/3 tējkarote sāls
3 tējkarotes cukurs + apbārstīšanai
3 olas (1 mīklai+2 apsmērēšanai)
Gatavošana:
Raugam pieber sāli, mīklai domāto cukuru un pielej nedaudz pienu.
(Pirms mīklas veidošanas visi produkti jāpatur nedaudz ledusskapī, jo veidojot kārtaino mīklu tiem jābūt vēsiem. Labi, ja arī virtuve ir vēsa. Siltā telpā mīkla jāmīca ātri.)
Ņem 600 g miltus, pievieno olu, sagatavoto rauga šķīdumu un pamazām pielejot pienu, sajauc viendabīgu masu. Pēc vajadzības pievieno daļu atlikušo miltu. Milti būs nepieciešami arī rullēšanai. Mīklu uz miltiem nokaisīta dēļa izrullē 1,5-2 cm biezā taisnstūrī. 2/3 mīklas plātnes pārklāj ar sviestu. Lai vēlāk rullējot sviests nesprauktos laukā, to liek atstājot 1 cm no malas nenoklātu. Mīklas plātnes neapklāto 1/3 pārloka pāri tā, lai tas būtu trīs kārtu klājumam pa vidu. Izveidoto plātni vēlreiz rullē un 3 kārtīgi saloka. Liek uz plēves vai pergamenta un uz 15 min ievieto ledusskapī.
Kamēr mīkla nostāvas, ar cepamo papīru izklāj pannas. Pēc 15 min mīklu atkal rullē garenvurzienā, saloka un uz tik pat ilgu laiku ievieto ledusskapī. Darbību atkārto, līdz mīkla ir rullēta 4 reizes. Vietās kur izspraucies sviests, iekaisa miltus.
Piekto reizi rullējot, mīklas plātni sadala 3 daļās. 1 atstāj uz dēļa, bet 2 ievieto atpakaļ ledusskapī. Atstāto mīklu izrullē 1 cm biezumā. Garenvirzienā griež 1-1,5 cm platās strēmelēs. Nogriezto strēmeli, turot galu kreisajā rokā, ar labo tin apkārt tā, lai veidotos riņķveida maizīte. To liek uz pannas, strēmeles galu nostiprinot zem maizītes. Pannu ar maizītēm uzrūgšanai noliek uz 2 stundām vēsumā. Rūgšanas laiks var būt īsāks vai garāks, tas atkarīgs no istabas temperatūras.
Kad maizītes uzrūgušas, sakuļ atlikušās olas un tās apsmērē. Katrai maizītei uzber nepilnu tējkaroti cukura. Cep cepeškrāsnī 200℃, līdz maizītes ir zeltaini brūnas. Cepas samērā ātri, tāpēc pieskata, lai nepiedeg.
700-800 г муки
1 пакетик сухих дрожжей
1/2 л молока
200 г сливочного масла или маргарина
1/3 чайной ложки соли
3 чайные ложки сахара + для обсипки
3 яйца (1 для тесто+ 2 для обмазки)
Приготовление:
К дрожжам прибавить соль, 3 чайные ложки сахара и добавить немного молока.
(До приготовления теста продукты надо немного подержать в холодильнике, вмешивая слоевое тесто продукты должны быть прохладными. Хорошо если кухня тоже прохладная. В теплом помещение тесто надо готовить быстро.)
Возьмите 600 г муки, добавить яйцо, подготовленные дрожжи и постепенно добавить молоко, перемешать однородной массы. При необходимости добавьте остальную часть муки. Мука также будет необходимо для раскатывания.Тесто на посыпанной мукой доске раскатить 1,5-2 см толщиной прямоугольником. 2/3 теста покрыть маслом. Чтобы пожже раскатывая масло невилазило его кладем 1 см от края. Необмазаное 1/3 тесто сгибает так чтобы получилось 3 слойное тесто по середине. Изготовленный пласт снова раскатать и 3 кратно сложить. Поместите на пленку или пергамент и поставить в холодильник на 15 минут.
В то время как тесто охлождаетьса, выстелить противень бумагой для выпечки. Через 15 минут тесто снова раскатать, сложить и в течение 15 мин ставить в холодильнике. Повторите это, пока тесто не раскатывалось 4 раза. В местах, где висовываетьса масло, всипать муку.
Пятой раз роскатывая, пласт теста разделить на 3 части. 1 оставить на доске, но два поставить в холодильнике. Раскатайте тесто 1 см толщиной. Продольно разрезать 1-1,5 см в ширину полосками. Отрезанную полоску, удерживая один конец в левой руке, правую крутить вокруг тесто так чтобы сделать круглую булочку. Поставить на противень, последний конец спрятав под булочкой. Противень с булочками помещают в прохладное место на 2 часа. Взбухание может быть короче или длиннее в зависимости от температуры окружающей среды.
Когда булочки взбухли, взбейте оставшееся яйца и обмажте их. Каждую булочку обсипать не полной чайной ложкой сахара. Выпекать в духовке при температуре 200 ℃, пока булочки не золотисто-коричневого цвета. Готовитьса довольно быстро, не довать обгореть.