Капучино от гъби |
|
Печен пуешки бут на сол с ароматна коричка от розмарин |
Печен пуешки бут на сол с ароматна коричка от розмарин
|
Чили кон карне на фурна ала Драго |
Чили кон карне на фурна ала Драго .
Продукти:
4 глави лук накълцани на ситно
2 ситно нарязани скилидки чесън
1 ч.л. лют червен пипер чили или кой колкото може да носи
200 г доматено пюре
1 консерва 250 г нарязани домати
1 консерва 250 г кидней-боб или сварен червен едър български боб
1 малка консерва варена царевица
1 бира
1 кубче телешки бульон
нишесте за сгъстяване
1 кг телешка кайма
1 с.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. майорана
1 с.л. риган
зехтин
2-3 сварени и обелени моркова
100 г настърган кашкавал
За картофеното пюре:
1 кг варени и обелени картофи
150 г прясно мляко
150 г прясна течна сметана
50 г краве масло
индийско орехче и сол
Начин на приготвяне:
Едно малко изобретение за хора с повече време желаещи същотото, но все пак малко по-друго.
И така, сосчето първо:
Запържваме половината лук с чесъна, разбъркваме с доматеното пюре и поръсваме за по-секси с достатъчно чили. Прибавяме доматите, заливаме за настроение с бира, поръсваме с бульона и като покъкри от удоволствие около половин час добавяме царавицата и боба. Сгъстяваме с нишестето и подправяме със сол, майорана и риган.
Това беше като начало. Сега пържим другата половина от лука с каймата. Добавяме една нотка вкус с кимиона и черен пипер, солим и се захващаме с пюрето.
Загряваме сметаната, маслото и прясното мляко на котлона около 2-3 минути. Пресоваме картофите и съединяваме внимателно с предното като се напрягаме усърдно с пасатор. Тук му е мястото на индийското орехче. Не се скъпете. То е един естествен афродизиак, от който всеки има понякога мъничко нужда.
Сега само сглобяваме. Обличаме формата с един тънък пласт от пюрето. По средата полагаме морковите и облицоваме и тях в меко. Разпределяме в легълцата по равно каймата.
Изравняваме всичко със соса.
Поръсваме с кашкавала.
Запичаме във фурната до едно примамливо златисто-червено и ето, че сме готови за една почти-изневяра.
Да ни е сладко!
|
Скумриена салатна закуска ''Ропотамо'' |
Скумриена салатна закуска ''Ропотамо''
|
Гнезда" из теста фило |
"Гнезда" из теста фило
![]() |
Сначала скажу, что для создания гнезд нам понадобится палочка примерно 0,7 см в диаметре и не менее 40 см в длину. Я позаимствовала свою палочку из вот такого предмета гардероба. |
![]() |
Делаем начинку. Для этого хорошо перемешиваем творог, фету и яйцо. |
![]() |
Берем лист теста, кладем его узкой стороной к себе и смазываем его маслом. Если хотим сделать тарталетку поменьше, то просто разрезаем тесто на 2 куска по середине по широкой его стороне. |
![]() |
Накручиваем тесто на палочку, смазанную маслом, оставляя примерно 2-3 см ненакрученными. |
![]() |
Собираем тесто в "гармошку". Берем палочку в руку и слегка прижимаем тесто ладонью, чтобы оно держало форму. |
![]() |
Потихоньку снимаем тесто с палочки, обхватив его сверху рукой. Кладем на рабочую поверхность. |
![]() |
Соединяем концы теста, тем самым образуя гнездышко. Сверху чуть смазываем маслом. |
![]() |
Выкладываем в углубление начинку. Запекаем в духовке при 180 градусах до готовности, примерно минут 25-30. |
|
ЗАРОВЕНО ПИЛЕ |
|
ПОНИЧКИ ИЛИ POPOVERS |
ПОНИЧКИ ИЛИ POPOVERS
Моята леля живее от много години в САЩ и преди няколко дена ми изпрати тази американска рецепта. На свой ред аз ще я представя на вас. Това е нещо средно между ... понички,еклери и палачинки.Казвам палачинки,защото тестото всъщност си е най-обикновено палачинково тесто.Приготвено по този начин е просто неузнаваемо както на вид,така и на вкус. Поничките се правят много лесно и бързо,а продуктите се намират във всяка кухня.И така .... нужните ви продукти ..
Продукти за 15-16 понички
2 яйца
250мл прясно мляко
2 с.л.топено масло
125г брашно
1/4ч.л.сол
течно масло за намазване
Приготвяне
* Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата , млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.
* Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите,нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3.
* Изпечете поничките за 15-20 мин. или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 мин.в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.
* Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор,достатъчно голям за да ги напълните без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите.
Да ви е сладко! Лелче,хиляди благодарности за идейната рецепта. Сигурна съм,че ще се хареса и на читателите ми.
|
Сърми с праз лук и гъби |
Сърми с праз лук и гъби
Продукти:
кисело зеле (листа)
за плънката:
2 големи стръка праз лук
около 15 средни пресни печурки
1/3 чаена чаша ориз
1 средно голям морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио
Нарежете праз лука на ситно.
Аз режа почти целия стрък, махам само листата на края му.
Почистете и нарежете и гъбите.
Моркова нарежете на малки кубчета.
В голям тиган запържете праза и гъбите, докато омекнат.
Накрая прибавете и ориза и продължете да пържите, докато оризът стане прозрачен.
Махнете от котлона, прибавете моркова и подправките и добавете сол на вкус.
Напълнете зелевите листа и ги навийте във формата на сърми.
Големината я определяте вие.
Подредете сърмите в тава.
Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
Печете около 50-60 минути на 200 градуса.
По желание сервирайте с пресен магданоз, с още прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.
|
Миниатюрные яблочные пирожки |
|
Венский яблочный пирог по рецепту К. Шумахера |
|
Есенна къщичка |
Есенна къщичка
|
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ "ДЕТСТВО" |
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ "ДЕТСТВО"
|
Лимонов пай |
Лимонов пай
Ако сте решили, че искате разнообразие в съботния ден, направете си пай. Може да се окаже голямо приключение, ако в направата на пая се включат и децата ви. Можете да го направите и с половинката, един ден от уикенда прекаран в кухнята може да запали позабравени чувства у вас. Лимоновият пай ще внесе свежест в менюто ви. Така че, дерзайте и импровизирайте!
Продукти:
За блата:
150 г масло
2 яйца
1 с. л. ром
6 с. л. прясно мляко
2 ч. ч. брашно
1 бр. бакпулвер
За крема:
4 с. л. брашно
1 ч. ч. захар
1 лимон
2 жълтъка
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото и яйцата. Добавете рома, млякото, брашното, а след това и бакпулвера. Тестото поставете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. В краищата оформете ръбче, за да се получи форма за пая. Печете в умерена фурна (около 180 градуса) до зарозовяване около 20-25 минути. За приготвяне на крема разбийте брашното и захарта с 1 и половина чаена чаша вода. Поставете на котлона. Изцедете лимона, а кората му настържете. Прибавете към сместа. Постепенно добавете жълтъците. Бъркайте до сгъстяване. Оставете леко да изстине и изсипете в охладената основа за пая.
Охладете и оставете няколко часа преди поднасяне. При възможност и желание поднесете с малко сметана или сладолед, ягода и украса листо от мента.
|
Лесен Кодрит Кадир |
Лесен Кодрит Кадир
за карамела: 4 с. л. захар |
за бялата смес: 4 яйца 650 мл прясно мляко 200 г захар 1 ванилия |
за кафявата смес: 1 яйце 100 г захар 100 мл прясно мляко 100 г растителна мазнина 1 ч. л. сода бикарбонат 100 г брашно 1 с. л. какао |
1. |
![]() |
Продуктите за двете смеси (бялата и кафявата) се разбиват в отделни купи. |
2. |
![]() |
Захарта се разтапя и се изсипва във формата за печене. Изчаква се 1-2 минути да се охлади. |
3. |
![]() |
Изсипва се бялата смес. |
4. |
![]() |
След това кафявата смес внимателно се изсипва в средата, за да се разпредели равномерно. |
5. |
![]() |
В тава се наливат около 2 см вода и формата за печене се поставя в нея. Пече се, на водна баня, около 50-60 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна. |
6. |
![]() |
Готовата торта се оставя да се охлади и се прибира в хладилник за няколко часа. След това се обръща в широка чиния или друг плосък съд. |
7. |
![]() |
Съвет: Ако количеството от приготвените смеси е повече, остатъкът може да се разпредели във формички за крем карамел и също да се изпече. |
|
Щрудел с млечен крем |
Щрудел с млечен крем
|
Капама-2 |
Капама-2
|
Малки Веселяци |
Малки Веселяци
Ето едни симпатични питки! Децата, за които ги направих бяха много щастливи (не че родителите не бяха). Разбира се , носовете и ушите им бяха изядени първи.
Идеята и рецептата (с малко изменение) са от нашата мила Бранка, която е страхотна майсторка на тестените изделия.
Нали са много сладки?!
Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая или 20 г прясна
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
200 г заквасена сметана
100 г разтопено краве масло
1 жълтък за тестото
1 белтък за намазване на питките преди печене
Начин на приготвяне:
Сложете маята и захарта в топлото мляко, разбъркайте и изчакайте 5-10 минутки да шупне.
Изсипете брашното в купа за месене, направете вдлъбнатина в средата и излейте в него шупналата мая. Прибавете останалите продукти и замесете меко, гладко тесто. Ако е необходимо (зависи от брашното ви), добавете още малко мляко. Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
|
Виенски кроасан |
Виенски кроасан
600гр брашно
350мл прясно мляко
1/2 пакетче бакпулвер
4с.л олио
1 пакетче суха мая -7гр
1 яйце
1/2ч.л сол
1ч.л захар
още -
250гр масло
1 яйце за намазване
нутела
сирене
мармалад
В 100 мл топло мляко добавяме маята ,захарта и 1с.л брашно ,оставяме да шупне .В пресято брашно добавяме солта ,бакпулвера,останалото топло мляко ,леко разбитото яйце ,,олиото и шупналата мая.Замесваме меко тесто.Без да втасва го разделяме на 8 равни части около 135гл всяка и оформяме хубави топчета .Всяко разточваме на кора около 20см диаметър .Редим корите една върху друга като между тях настъргваме на люспи от студеното масло .Разточваме голяма кора максимално тънка .Нарязваме на триъгълници ,слагаме желаната от нас плънка и навиваме на кроасани.Нареждаме в тава с хартия за печене и оставяме да втасат .Мажем с яйце и печем в загрята на 180 градуса фурна .
|
Бързи и лесни кроасани |
Бързи и лесни кроасани
Продукти за 16 кроасана:
за тестото
200 мл прясно мляко
20 г прясна мая
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол /аз сложих щипка/
100 мл олио
2 яйца + 1 яйце за намазване /много е за намазване, на мен ми остана голяма част от него, затова може да заделите малко от 2-те яйца, които ще вложите в тестото/
500 г брашно
отделно
125 г маргарин /аз използвах краве масло/
някаква плънка шоколад, конфитюр, сирене или друго
В хладкото мляко разтворете маята със захарта и 1 чаена лъжичка брашно. Оставете сместа, докато си приготвите останалите продукти, аз оставих за около 5 минути.
В купа сипете брашното, добавете маята + останалите продукти за тестото. Замесете тесто с миксер с приставките за тесто, аз го направих с моите две ръце
Разделете тестото на 8 топки. Всяка топка разточете или с длан натиснете до размер на малка чиния, отгоре намажете с маргарин / при мен - наредете нарязани на тънки резени студено краве масло/, покрийте с друг диск тесто, пак мазнина и т.н. до последния диск, който не се намаслява. Натиснете, за да се съединят дисковете, разточете кора до 50-60 см. диаметър. Разрежете на 16 сектора. В основата на всеки поставете плънка, ако желаете. Завийти кроасаните. Подредете ги върху тава, покрита с хария за печене, на разстояние един от друг и ги оставете за 15-20 минути, но не на топло, а на стайна температура. Намажете ги с яйце, поръсете със захар, ако са със сладка плънка. Печете в предварително загрята фурна на 190С за 20 минути.
Имайте предвид, че много се надуват при печене. На мен не ми бяха достатъчно сладки.
|
Kозунаци |
Kозунаци
|
Доматени кюфтенца |
Доматени кюфтенца
Необходими продукти:
750 гр кайма
2 кг по-големи домати
1 глава лук
4-5 зелени и червени люти чушлета
1 с. л. доматено пюре
30-40 гр масло
100 гр кашкавал (по желание)
сол, кимион, черен пипер,
Начин на приготвяне:
В съд смесете каймата с подправките и ситно нарязания лук. Разбъркайте много добре. Разрежете доматите на три места, но не до края, така че да се получат джобчета. От каймата направете кюфтенца и ги поставете в доматените разрези. Наредете доматите в намазнен съд за печене. Отгоре подредете лютите чушлета. Размийте доматеното пюре в 150 гр вода и залейте доматите. Поставете върху всеки домат малко масло и запечете във фурната за около 30 минути на 180 градуса. След това увеличете на 250 градуса за още десетина минути. По желание поръсете с настърган кашкавал преди да увеличите градусите.
|
Ислим кебап ( Кюфте в патладжан) |
Ислим кебап ( Кюфте в патладжан)
|
Пюре салата от картофи, сухи чушки и праз лук (търляни картофи) |
Пюре салата от картофи, сухи чушки и праз лук (търляни картофи)
Продукти:
|
Солени мъфини с крема сирене |
Солени мъфини с крема сирене
1 яйце
200мл прясно мляко
1 пакетче суха мая -7гр
100мл олио
470гр брашно
1ч.л захар
1ч.л сол
200гр крем сирене за плънка
1 яйце за мазване и сусам за поръсване
В топлото прясна мляко се разтваря маята и 1с.л захар и оставяме да шупне .В пресятото брашно се добавя солта и леко разбитото яйце ,олиото и шупналата мая .Замесваме меко тесто и оставяме да втаса 15мин .Разделяме тестото на 12 равни топки ,всяка топка се разточва на правоъгълна кора 14х18см .От половината на долу нарязваме на ленти 1см до края .От другата страна намазваме с крем сирене ,навиваме на руло като започваме от страната с крем сирене ,оформяме на охлюв и слагаме във форми за мъфин намазана с олио.Готовите мъфини се оставят 15мин да втасат ,намазваме леко с яйце и поръсваме със сусам .Печем на 200С до готовност
|
Галет с домати |
Галет с домати
Рецептата е фантастична, наситена с типично лятно усещане за нещо по селски непретенциозно и вкусно. Много вкусно!
С благодарности към блога Casa Perfetta, където открих тази рецепта.
И към тате, за неговите уханни, градински (някои гигантски) домати.
Продукти за тестото:
Продукти за плънката:
Приготвяне на блата:
![]() |
Така трябва да изглежда тестото преди и след добавянето на вода |
Сервирайте с листа пресен босилек и се наслаждавайте. Не мога да кажа топъл или студен ми хареса повече.
Много е добър и в двата варианта.
Ако има нещо, което може мислено да те пренесе в градините на село, това е парченце от този галет. Наистина, едно парченце и си там...
Да ви е сладко!
|
Френска селска торта с бисквити |
|
Тюл перде та́тлъсъ (Tурски сиропиран сладкиш) / Tül Perde Tatlısı (Turkish syrupy pastry) |
|
Султан кебап с пилешко |
Султан кебап с пилешко (Тавуклу Султан Кебабъ) / Chicken Sultan Kebab (Tavuklu Sultan Kebabi)
С изумление установихме, че рецептата ни за "Султан Кебап с пилешко" по най-наглия начин е присвоена "от А до Я", дума по дума и заедно с целия наш собствен снимков материал, и препечатана в непознат за нас сайт, с който нямаме никакви взаимоотношения!
Това е наглост!
Рецептата в този и вид (наш текст + наши снимки) е наша собственост и всяко подобно действие представлява кражба на авторско право!
На всяка такава кражба ще реагираме незабавно!
Не можахме да разберем защо това ястие е наречено "Султан кебап" (Sultan Kebabi).
Но се убедихме, че не само изглежда много апетитно, но и действително е извънредно ароматно, вкусно и същевременно леко и невероятно зaсищащо!
Истинска храна за султани!
По наше мнение това е поредното прекрасно ястие от турската кухня и ние горещо ви го препоръчваме!
Необходими продукти за 4 порции:
8 броя фини кори за баница
500 гр обезкостено и без кожи пилешко месо от бутчета
3 средно големи глави кромид лук
1 патладжан (около 250 гр)
1 ч. чаша млад млечен грах от консерва
1 с. л. доматено пюре
сол
прясно смлян черен пипер
сушена стрита мащерка
лют пипер на люспи (по желание)
4-5 с.л.олио
За соса бешамел:
300 мл прясно мляко
1.5 с.л. с връх брашно
140 гр топено сирене
40 гр краве масло
сол
прясно смлян черен пипер (по желание)
160 гр твърд кашкавал за настъргване и поръсване
*** Към изброените по оригиналната рецепта продукти следващия път ще добавим непременно 2-3 млади моркова, нарязани на дребни кубчета (или ще заменим част от граха с моркови), просто защото ние много обичаме моркови.
Но дали вие ще добавите, решете сами.
Пилешкото месо нарязваме на хапки.
Кромида - на дребни кубчета.
Патладжана - също на дребни кубчета.
***Този път ние не посолихме предварително патладжана, защото установихме, че тазгодишните патладжани изобщо не горчат и не е необходимо да се изчаква да им изтече "черната вода".
Бяхме чели, че съвременните сортове патладжани не горчат, но през това лято ние за първи път се убедихме в това лично.
Все пак проверете какви са вашите патладжани и постъпете както намерите за добре.
За бешамеловия сос разтопяваме на котлона маслото, добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.
В сгъстения сос добавяме нарязаното на ситни бучици топено сирене и бъркаме енергично, за да се стопи.
Добавяме сол и черен пипер (по желание).
Готовия бешамелов сос покриваме с капак и оставяме да изстине, докато приготвяме ястието.
В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио, сипваме патладжаните и оставяме да се запекат до златисто.
Изваждаме от тигана запечените патладжанени кубчета и сипваме пилешките хапки.
Добавяме още 2 с.л. олио.
Оставяме хапките да се запържат до побеляване и добавяме ситно нарязания кромид лук.
Похлупваме тигана с капак, за да да се задуши сместа.
(Ако добавяте кубчета моркови, сложете и тях в тигана).
След като сместа от пилешко и лук се задуши, добавяме доматеното пюре и разбъркваме.
Овкусяваме с подправките, разбъркваме.
Накрая добавяме запечените патладжани и граха, разбъркваме и похлупваме с капак цялото ястие да се задуши още няколко минути.
Внимаваме ястието ни да не е воднисто, за да не се намокрят корите. Ние готвихме всички продукти изключително в собствените им сокове.
За да оформим порциите избираме купичка с подходящи размери.
За всяка порция покриваме купичката с две кори за баница, като оставяме краищата им по-дълги от едната страна..
Част от по-дългия край на корите откъсваме и с тях застиламе допълнително дъното на купичката.
След като пълнежът е изстинал малко, за да не залепне за корите, сипваме от него в оформеното гнездо.
Отгоре завиваме пълнежа равномерно с висящите краища на корите.
Покриваме оформената порция с висящите краища на корите напълно, за да оформим стегнато "вързопче".
Обръщаме "вързопчето" в дланта си...
... и подреждаме в съда, в който ще печем.
Дъното и стените на съда предварително сме намазали с малко мазнина.
Всички порции покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем на 200 градуса до златиста коричка (ориентирайте се по своята фурна за необходимото време) .
Сервираме ястието с млечно-чеснов сос, кисело мляко или салата от домати.
Както ви се харесва. Много е вкусно!
Добър апетит!
Вижте още блюда с пилешко>>>
Вижте още блюда с патладжани>>>
|
Ястия в буркан |
Ястия в буркан
Пилешко в буркан
Приготвя се без вода и олио ,само в собствен сос .
Продукти :
пилешко месо от 1 пиле ,сол ,черен пипер ,подправки за пиле по наш вкус ,1-3 скилидки чесън, много лук нарязан на шайби ,1-2 дафинови листа
Нарязваме месото на хапки ,принципно може да се готви и с костите ,но по хубаво е без тях .Месото се подправя със сол,черен пипер ,подправката за пиле .Буркана трябва да бъде абсолютно сух и здрав .Нареждаме месото в буркана ,слагаме отгоре лука,чесъна и дафиновия лист ,може и зелени подправки като магданоз .Буркана трябва да бъде пълен 2/3 иначе като започне да се готви сока ще излиза навън .Затваряме буркана с домакинско фолио като капачка и поставяме буркана в студена фурна .От начало включваме фурната на 130-150С ,след 30мин увеличаваме на 180С и печем около 1час .Пилешкото се поднася както топло така и студено .
Шишчета в буркан
1кг свинско месо
250гр бекон
2-3глави лук
сока на 1/2 лимон
100мл вода
сол,черен пипер и подправки по ваш вкус
Нарязваме месото на хапки ,объркваме със сол,пипер,подправките и лимоновия сок .Мариноваме 1час .
Бекона трябва да е нарязан на тънко .След като се е мариновало месото се нанизва на дървени шишчета като се редува месо,лук,бекон .На дъното на 3 литров буркан се слага останалия лек нареждат се по 4-5 шишчета .Затваряме със домакинско фолио като капачка .Дъното и буркана трябва де е абсолютно сух.Слагаме буркана в студена фурна и първо включваме на 150С след 30мин увеличаваме на 200С и печем 1час.Не изваждаме буркана веднага от фурната ,отваряме вратата и оставяме още 10мин ,след това може да извадим буркана.
Омлет в буркан
Намазваме буркана с олио или масло в него разбиваме яйцата ,домабяваме прясно мляко -за всяко яйце по 50мл .Може да се добави сирене,колбас,зеленцуци и подправки.Затваряме буркана с капачка и разбиваме енергично .Слагаме буркана в тава със студана вода толкова ,че водата да стига до нивото на омлета.Развиваме капачката да излиза парата .Варим 15-20мин на котлона.
|
Русенско варено :-) |
Русенско варено :-)
Да отбележа, че все пак сега му е времето да се консервира - докато е студено, докато има прясно месо. Освен това е лесно и бързо хапване за младежа - както казва един приятел - Буркана е бецзенна помощ на всеки студент. А преди няколко дни обещах на darkslayer, че ще правя и ще публикувам рецептата. Преди да е започнало приготвянето за празничната вечеря утре Приготвя се много лесно (аха, щото моята машина е електромесорубка и работи бързо), но дори да е ръчна - количеството месо не е много. Ако пък се и купва от магазин - в почти всеки такъв и мелят месото, закупено от тях. Другото е само да се напълни в буркани, затворят и сварят.
Продукти:
телешко месо - 3кг.
свинско "шарено" - 3кг.
сол - 90 гр. (по 15гр. на килограм)
черен пипер - 25 гр (по 4гр. на килограм)
кимион - 30-35 гр.
дафинов лист - 6-7 малки листа
бахар - 6 дребни зърна (иначе няма как да ги измеря)
Приготвяне:
* Месото се почиства от ципи, мели през възможно най-ситната решетка на машината (отвор на дупчица 2-3мм)
* Всички подправки се мелят фино.
* Пълни се в подсушени буркани до ръбчето на гърлото им (аз ги правя в малки - 0.400гр), като при пълненето се внимава да не остава въздух, че без друго като се вари каймата се свива. Затварят се.
---Аз винаги минавам капачките на бурканите с месни продукти с гърба на ножа по ръба, да уплътни добре силикона - така вероятността да има "бомбаж" е по-малка. Задължително ги проверявам да не се въртят.
* Поставят се в съда, в който ще се варят и заливат със студена вода - нивото на водата да бъде поне 5-6 см. над капачката.
* Варят се около два- два и половина часа от момента на завирането на водата (когато заври се намаля огъня - при мен е голяма тенекиена кутия, която е с терморегулатор.Може и 1 час да се вари ако е в по малък буркан .
* Изваждат се, обръщат на капачката и оставят 30-40 мин. След което се изправят и оставят на студено да изстинат.
***От мазнинката в месото - колкото и да е малко, винаги има един "обръч" - над желето, бялото, вижда се. Когато се отвори буркана с широк нож се прави едно кръгово движение - между каймата и стъклото, за да може да се извади свареното месо лесно - обръщайки го над чиния. Така тази мазнинка остава на ножа и се отстранява.
***Тук може да се използва и дребното месо, което остава при обезкостяването на бут, плешки, ребра и т.н. Това е един много подходящ начин за оползотворяването на тези дребни парченца.
***Невероятно вкусно е, както за хапване на филия, така и да се панира. Месото в буркана е една стегната маса, която се реже много правилно, без да се троши - режат се "филии" от русенското, след като се изкара цялото от буркана - това става лесно, защото то се свива вътре, а около него се образува едно вкусно желе - потапя в яйца/галета/яйца и панира.
***Преди години слагахме 18 гр./на килограм месо, но на нас ни идва соленко. Според вкуса може да се намали или увеличи. От това количество месо излизат 15-16 бурканчето по 0,400кг.
Смляното месо се поставя в йенска тенджера, завива се отгоре добре с фолио и капак, поставя се в дълбок съд с вода и се вари на тих огън около един час. Охлажда се.
|
самые интересные сайты |
самые интересные сайты рунета
http://www.bioritmy.ru/web Подсчитать Ваши биоритмы онлайн
https://service.nalog.ru/inn.do Узнать свой/чужой ИНН
http://egrul.nalog.ru Узнать сведения о юридических лицах России
https://service.nalog.ru/debt Узнать свою задолженность по налогам
http://indexp.ru Почтовые индексы России (просто укажите адрес)
http://www.trackitonline.ru http://www.russianpost.ru/Tracking20 Сервисы отслеживания почтовых отправлений по номерам в квитанциях
http://napishi.ru Здесь можно, не отходя от компьютера, отправить бумажное письмо. Отправитель просто набирает текст и адрес, жмет на кнопку «Добавить», а владелец сайта отправляет письмо нужному адресату.
http://www.translate.ru Лучший переводчик на иностранные языки и на русский online
http://www.charset.ru скопируйте на этот сайт нечитаемые кракозябры нечитаемого электронного письма и нажмите "раскодировать".
http://www.translit.ru Лучший переводчик с транслита online
http://copypastecharacter.com Сервис вставки различных специальных символов и знаков в Ваш текст.
http://online-photoshop.org/edit.html Онлайн-редактор Ваших фотографий и изображений - фотошоп онлайн!!!
http://finereaderonline.com/ru-ru Онлайн-сервис позволяющий быстро и легко конвертировать отсканированные документы в текст.
http://www.stop-list.ru Черный список лиц и организаций с сомнительной репутацией
http://www.flightradar24.com Веб-сервис, позволяющий в реальном времени наблюдать за положением самолётов, находящихся в воздухе
http://journal-club.ru Старые советские журналы (от 30-х годов до перестройки)
http://oldgazette.ru Электронные версии русскоязычных газетных подшивок за последние сто лет.
http://flashface.ctapt.de Данный сервис позволяет с легкостью создать фоторобот того или иного человека
http://music2mp3.com онлайн сервис позволяет любой музыкальный файл преобразовать в MP3 файл!
http://www.online-convert.com/ru онлайн конвертор документов, видео, аудио, фотографий, электронных книг, сжатых документов в другие форматы
https://multator.ru/draw вы с легкостью сможете создать свой мультик за 5 минут.
http://in20years.com Сайт позволяет Вам увидеть себя через 20-30 лет. Всё что вам нужно это загрузить своё фото, указать ваш пол, года и образ жизни
http://archive.org Здесь архивируются все сайты интернета и можно посмотреть, как выглядел любой сайт раньше
http://calc.ru Калькулятор всего во все: валюты, константы, калории, подсчет налогов, ставки кредита и т. д.
http://www.tutu.ru/prigorod/ Расписание электричек по России
http://topgif.ru/kak_skachivat_video_Youtube.htm инструкция Как скачать видео с Youtube
http://ru.savefrom.net - сервис для скачивания видео-файлов (поддерживает многие ресурсы)
Проправительственные сайты Росии: 1tv.ru russia.tv premier.gov.ru kremlin.ru pravda.ru lenta.ru
другие ресурсы: сатирический блог Щаранского Познер ИНОСМИ Московский комсомолец
оппозиционные ресурсы Росии: Эхо Москвы телеканал Дождь Новая газета
Проправительственные сайты Украины: president.gov.ua segodnya.ua ru.tsn.ua unian.net vchaspik.ua censor.net.ua
оппозиционные ресурсы Украины: Анатолий Шарий на ютубе сайт Олеся Бузины Блог ополченцев Донбасса
здесь можно бесплатно смотреть телевизионные каналы в режиме онлайн включая спутниковые:
http://all-tv.org http://tv.sputnik.ru http://www.interntv.ru http://www.glaz.tv/online-tv
Бесплатный просмотр фильмов и просмотр сериалов онлайн:
http://www.ivi.ru http://bigcinema.tv http://seasonvar.ru http://1serial.tv http://smotrim-online.org
Лучшие торренты для скачивания программ и фильмов:
http://nnm-club.me http://fast-torrent.ru http://rutracker.org http://ru-tor.net http://kinozal.tv
перейти:
самые интересные сайты рунета - продолжение
|
Bree Leman. Художник иллюстратор. |
|
С сайта лучших фотографий |
|
Рыбно-овощные котлетки |
Рыбно-овощные котлетки
Очень они мне понравились, такие нежные... Я готовила их по этому рецепту:
Рецепт с say7
Понадобится:
500 г рыбного филе
1 луковица
1 морковь
1 картофелина
2 зуб. чеснока
70 г белокачанной капусты
1 яйцо
зелень
соль, перец по вкусу
специи для рыбы (я добавляю белый перец, кориандр и шафран)
панировочные сухари
Приготовление:
1. Филе рыбы и овощи пропустить через мясорубку.
2. Добавить в фарш яйцо, рубленную зелень, соль, перец и специи (т.к. фарш получается очень сочный, то я ещё добавляю в него 2-3 ст. л. панировочных сухарей) и хорошо перемешать ложкой.
Сухарей у меня не было, я добавила хлеб.
3. Сформировать котлетки, обвалять в панировочных сухарях.
Сухарей у меня не было, я обваляла в муке.
4. Жарить на растительном масле на среднем огне с двух сторон до готовности.
Получаются очень вкусные котлетки.
|
Первый канал. Доброе утро. |
Первый канал. Доброе утро.
Жилет из меха
|
Идеальные брюки
|
||
|
|
|
|
Серия сообщений "• шитьё,выкройки":Часть 1 - Шьем без выкроек. 5 пляжных платьев.
Часть 2 - Шьем обувь из старой дубленки
...
Часть 16 - Плащ
Часть 17 - Плащ-дождевик
Часть 18 - Первый канал. Доброе утро.
Часть 19 - "Моё любимое хобби №3 2013".Журнал по рукоделию.
Часть 20 - Универсальная выкройка штанов для сна
...
Часть 36 - Римские шторы своими руками
Часть 37 - Выкройка широких брюк. Шьем широкие брюки для полных
Часть 38 - Интересные модели и простые выкройки - 3 (сарафаны и платья)
|
ЖЕЛАТИНОВЫЙ КРЕМ ПРОТИВ МОРЩИН своими руками |
ЖЕЛАТИНОВЫЙ КРЕМ ПРОТИВ МОРЩИН своими руками
|
Как приготовить шашлык без углей и мангала |
Как приготовить шашлык без углей и мангала
За окном весна, и, хотя снег еще не сошел, мысленно мы уже отдыхаем на природе с тарелочкой ароматного шашлыка и рюмкой чая. А если отправиться на пикник пока нет возможности, предлагаем ознакомиться с оригинальным рецептом шашлыка, который можно приготовить в домашних условиях без мангала.
|
Как сделать натуральный отбеливатель своими руками! |
Как сделать натуральный отбеливатель своими руками!
|
Валюша просто чудо |
Валюша просто чудо
Продолжаем любоваться
|
Valentina Zurkan делится ещё своими идеями |
|
Плюшки с корицей "Хризантемы" |
Мука — 3 стак.
Маргарин — 200 грам
Сахар — 2 ст. л
Молоко — 1 стак.
Дрожжи(сухие)— 2 ч. л.
Соль — 0,5 ч. л.
Для начинки:
50 г сливочного масла
0,5 п. молотой корицы
10-12 ч. л. сахара
Дрожжи перетрите с солью, добавьте молоко и сахар, перемешайте.
К массе добавьте размягченный маргарин, а потом муку.
Затем тесто положите в холодильник на 5-6 часов,
после этого приступайте к работе с ним.
|
Самые вкусные сочни |
Самые вкусные сочни!
Обожаю этот рецепт! Сочни получаются очень нежные и даже в последующие дни не черствеют, а становятся ещё вкусней и нежней! Просто тают во рту!!!!
И так приступим: Сахар растереть с размягченным маслом, добавить остальные продукты, перемешать, в последнюю очередь всыпать муку и замесить мягкое тесто.
Затем подготовим начинку из указанных ингредиентов.
Приступаем к готовке этих вкусняшек: Раскатать тесто достаточно тонко (0,5-0,7 см), вырезать кружки диаметром 12-15 см, в центр положить чайную ложку начинки, перегнуть кружок теста пополам и выложить на противень застеленный бумагой для выпечки. Смазывать противень и бумагу маслом не нужно. Не забудьте смазать перед выпечкой желтком! Выпекать минут 15 при 200 градусов. Из указанного кол - ва продуктов получается примерно противня три, но боюсь как и с нашими оладьями с зел. луком, вам этого не хватит, и домашние будут просить ещё!!!
Приятного чаепития!!!
|
Баурсаки |
Баурсаки
яйцо - 2 шт.
сахар - 1 стакан
молоко или вода - 1 стакан
соль щепотка
масло сливочное - 50 г
сода пищевая - 1ч.л. погасить уксусом
мука- 2,5-3 стакана
масло растительное для жарки - 2 стакана
Из муки, яиц, соды, сахара,соли и молока замешивают тесто.Раскатывают в жгуты и нарезают кусочками по 20-25 г. Обжаривают в горячем растительном масле.
Рецепт мамин
Фото из инета
|
БЫСТРАЯ ОЧИСТКА КАРТОШКИ |
|
Обновление старой люстры |
Обновление старой люстры
Интересная идейка подсмотренная мною здесь http://www.designsponge.com/2011/03/weekly-wrap-up-paper-scrap-light.html Очень оригинальная люстра получается ,если приклеить на какой-либо абажур или люстру простые полоски бумаги,здесь можно поиграть и с цветом и с формой. Если нет старого плафона от люстры-можно сделать и самим по типу папье-маше из ниток (нитки наматываются на воздушны шарик,смазываются клеем,сохнет все,шарик спускается и _вуаля! Плафончик для светильника готов !)
|
Домашние тапочки |
Домашние тапочки
Тапочки из остатков и лоскутков можно сшить очень быстро,просто во время просмотра сериала.
|
Травяное мыло - делаем сами |
Травяное мыло - делаем сами
Травяное мыло - делаем сами
Подарили мне мыло и оно сделано в домашних условиях. Какой аромат у этого мыла, просто не хватает слов описать его. И у меня появилось желание попробовать сделать. Сейчас ищу информацию о том, как делать и что для этого нужно. Нашла еще один рецепт и решила предложить и Вам, может кому - нибудь пригодится, а также информацию и о том, как получать любой цвет при помощи природных красителей.
|
ПЕЧЕНЬЕ *ЯБЛОЧНЫЕ БАШМАЧКИ* |
|
Сказочный паровозик из крышек и железных банок |
Сказочный паровозик из крышек и железных банок
Приветствую всех любительниц практического применения и использования бросового материала, всего того, что по идее должно отправляться в мусорную корзину. А хотя... железные банки, которые нам пригодятся в данном мастер-классе, хозяюшки не выбрасывают, а оставляют для весны, в них хорошо рассаду выращивать))) Ну не буду отвлекаться, а хочу вам сразу предложить достать из своих закромов пару-тройку железных банок от томатной пасты или сухой детской смеси, крышечки - железные и пластиковые и поискать акриловые краски) А еще з- самое главное, заинтересовать ребятишек и привлечь их к творчеству по созданию сказочного паровозика!
|
Печь каменка-очень просто |
Печь каменка-очень просто
Очень простая печь для походов,приготовления пищи на даче,отопления теплиц и прочих непредвиденных случаев. Такая конструкция может служить не только для приготовления пищи,но и для обогрева небольшого помещения, типа домика,палатки. Эта печь была придумана канадским дизайнером Лиз ,для кочевников,путешественников ...создана специально для мобильности и легкой разборки .
В дело идут камни и проволока для связки, а топливо-любые отходы,и вообще все ,что горит.
|