Вкуснейшие оладьи из капусты https://vkuhkne.ru/ Такие оладушки сразу ж...
Рецепт самого нежного сала - (3)- стакан соли и полстакана сахара Стакан соли и 1/2 стакана сахара: рецепт самого нежного сал...
Быстрые маринованные огурцы с мятой - (1)Быстрые маринованные огурцы с мятой Предлагаю вам рецепт обалденных, быстро марино...
Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали - (1)Вяленые помидоры: 3 вкуса, о которых вы не знали Даже вяленые помидоры могут удивить...
>Обалденная закуска из кабачков - (2)strong> В сезон кабачков вы просто обязаны приготовить это блюдо. Оно отлично под...
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką |
Jedno z lepszych ciast, do którego możecie użyć dowolnych owoców. Ja postanowiłam wykonać je z rabarbarem, na który jest teraz sezon. Ciasto wyszło bardzo kruche, z lekko kwaśnym rabarbarem i słodką pianką na bazie budyniu. Idealnie wyważone proporcję słodkiego z kwaśnym. Ciasto nie jest ciężkie, a wręcz rozpływa się w ustach za sprawą magicznej pianki. Polecam wypróbować te ciasto na lato, ponieważ jest bardzo proste, a wykonanie możemy podzielić na dwa dni. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
DODATKOWO:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy dłoni ciasto. Jeśli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Do przyrządzenia kruchego ciasta możemy użyć malaksera, który rozdrobni nam ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części ( 3/4 jedna i 1/4 druga), owijamy folią i wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło. Formę o wym. 20×24 cm lub tortownicę o śr. 26-27 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicy ze szklanym dnem i silikonowym brzegiem ). Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i nabierze delikatnie, żółtego koloru. Po wyjęciu studzimy.
Rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.
Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.
Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą budyniową i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego.
http://ilovebake.pl/2014/05/07/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniowa-pianka-przepis/
Рубрики: | Кулинария,кулинарные рецепты |
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |