Tort Cassata |
, , .
, - ! , , .
- 2030 .:
:
5 ,
5 . ,
5 . ,
10 . ,
0,5 . .
:
80 . ,
280 . ,
0,5 ,
2 . ,
2 . ,
2 . ,
2 . ,
.
:
400 . ,
1,5 . ,
16 . .
- :
:
. . , , . . . . 30-40 170 C . .
., .
:
. 10 . .
.
. . , .
:
.
. 2/3 . . . .
3 .
.
. .
.
.
: zjemto.blox.pl
:
Ciasto "Cassata".
Cassata to tradycyjne sycylijskie ciasto przekładane masą serową,
naszpikowaną mnóstwem bakalii, orzechów pistacjowych i kawałkami czekolady.
No i ostatni element, bez którego trudno sobie wyobrazić włoski deser - alkohol,
w mojej wersji rum, ale można użyć także likieru maraschino, cointreau lub wiśniówki.
Choć ciasto jest bardzo proste i dosyć szybkie w przygotowaniu,
to muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak nietuzinkowego i interesującego deseru.
Polecam! Świetnie się sprawdzi w świątecznych klimatach lub w formie urodzinowego tortu.
Składniki: ( na blachę o wym. 20x30 cm )
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
80 dag sera ricotta
280 g cukru
miąższ z 1/2 laski wanilii
2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek Bakalland
2 łyżki orzechów pistacjowych
2 łyżki moreli Bakalland
otarta skórka z pomarańczy
ponadto:
400 ml śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
16 łyżek białego rumu
Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować masę serową: Rodzynki i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez 10 minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać.
Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Owoce odsączyć z rumu. Morele drobno pokroić. Rodzynki, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej. Wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować 2/3 masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym rumem. Ciasto posmarować resztą kremu. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Wyjąć z lodówki. Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na masę serową. Dowolnie udekorować.
Najlepiej smakuje następnego dnia, kolejnego i jeszcze kolejnego także...;)
Smacznego :)
https://vk.com/wall-110056228?q=%D1%82%D0%BE%D1%80...%8B&w=wall-110056228_15342
"":
1 -
2 - .
...
12 -
13 -
14 - "Cassata"
: | Ciasta |