-

 -

   Ada2

 - e-mail

 

 -

( : 3) _ _ _

 -

 LiveInternet.ru:
: 27.09.2010
:
:
: 2195

:


Tort Cassata

, 17 2017 . 14:32 +
Namb "Cassata"

, , . 
, - ! , , . 

- 2030 .:

:
5 , 
5 . , 
5 . , 
10 . , 
0,5 . . 


80 . , 
280 . , 
0,5 , 
2 . , 
2 . , 
2 . , 
2 . , 



400 . , 
1,5 . , 
16 . . 

- :

:
. . , , . . . . 30-40 170 C . . 

., . 

:
. 10 . . 

. . , . 

:

. 2/3 . . . . 
3 . 

. . 
.
.
zjemto.blox.pl

🔆🔆  :

Ciasto "Cassata".

Cassata to tradycyjne sycylijskie ciasto przekładane masą serową, 
naszpikowaną mnóstwem bakalii, orzechów pistacjowych i kawałkami czekolady. 
No i ostatni element, bez którego trudno sobie wyobrazić włoski deser - alkohol, 
w mojej wersji rum, ale można użyć także likieru maraschino, cointreau lub wiśniówki. 
Choć ciasto jest bardzo proste i dosyć szybkie w przygotowaniu, 
to muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak nietuzinkowego i interesującego deseru. 
Polecam! Świetnie się sprawdzi w świątecznych klimatach lub w formie urodzinowego tortu.

Składniki: ( na blachę o wym. 20x30 cm ) 

Ciasto: 

5 jajek 
5 łyżek mąki pszennej 
5 łyżek mąki ziemniaczanej 
10 łyżek drobnego cukru do wypieków 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa serowa: 

80 dag sera ricotta 
280 g cukru 
miąższ z 1/2 laski wanilii 
2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
2 łyżki rodzynek Bakalland 
2 łyżki orzechów pistacjowych 
2 łyżki moreli Bakalland 
otarta skórka z pomarańczy 
ponadto: 

400 ml śmietanki 30% 
1 i 1/2 łyżki cukru pudru 
2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy) 
16 łyżek białego rumu

Sposób wykonania: 

Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity kolejno wbijać po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-40 minut w temp. 170C do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić. 

Przygotować masę serową: Rodzynki i morele zalać rumem. Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez 10 minut. Odstawić na pół godziny. Orzechy podprażyć na suchej patelni i nieco posiekać. 

Ciepły syrop cukrowy wymieszać z ricottą (Stopniowo wlewać do sera i mieszać. Najlepiej dużą trzepaczką rózgową) Owoce odsączyć z rumu. Morele drobno pokroić. Rodzynki, czekoladę, orzechy, morele i skórkę z pomarańczy dodać do masy serowej. Wymieszać. 

Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta nasączyć połową rumu pozostałego z moczenia owoców. Rozsmarować 2/3 masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym rumem. Ciasto posmarować resztą kremu. Wstawić na 3 godziny do lodówki. 

Wyjąć z lodówki. Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na masę serową. Dowolnie udekorować. 

Najlepiej smakuje następnego dnia, kolejnego i jeszcze kolejnego także...;) 

Smacznego :) 

https://vk.com/wall-110056228?q=%D1%82%D0%BE%D1%80...%8B&w=wall-110056228_15342

 

"":
1 -
2 - .
...
12 -
13 -
14 - "Cassata"
Ciasta

: [1] []
 

:
: 

: ( )

:

  URL