Цитата сообщения _ДОМАШНИЕ_РЕЦЕПТЫ_
Медовый торт с яблоками и сливочным муссом
Składniki:
Na miodowy biszkopt
jajka - 3 szt.
miód - 2 łyżki.
cukier - 150 g
skórka cytrynowa - z 1/2 szt.
orzeszki ziemne - 50 g
mąka - 150 g
Рroszek do pieczenia lub sodа - 1 łyżeczka
Wypełnienie:
Jabłka - 700-1000 g
Мiód - 3 łyżki
sok z połówki cytryny /limonki/
Кrem:
śmietana 35-38% - 400 ml
mleko zagęszczone słodkie /kajmak/ - 1 puszka
Zelatyna - 2 łyżeczki +50 г wody
Tortownica 24 см
Przygotowanieе:
1. Orzechy zmielić w blenderze
2. Mąkę przesiać z proszkiem /sodą/
3. Ubić jajk z cukrem do białości, dodać miód, cały czas ubijając dodać mąkę, orzechy, skórkę.
4. Ciasto wylać do formy i piec w temp. 180 st., 30-40 minut.
5. Gotowy biszkopt ostudzić w formie, potem wyjąć z formy. Można go zrobić na noc. Potem włożyć biszkopt do formy, wcześnbiej włożyć papier na bok tortownicy, gdyż ciasto będzie wyższe niż forma
6. Teraz wypełnienie: Jabłka umyć, obrać i włożyć do rondla. Dodać miód i sok z połowy cytryny. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości jabłek. Natychmiast wlewać gorące na ciasto i całkowicie ostudzić.
7.Gdy jabłka są schłodzone robimy mus. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 10 minut. Podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia kryształków, przecedzić przez gazę lub sito, ostudzić. Ubić śmietanę, dodać mleko skondensowane, dalej ubijać zmniejszając obroty miksera, w końcu dodać cienkim strumieniem żelatynę, ubijać jeszcze przez 1-2 minuty i krem jest gotowy.
.
8. На верх остывших яблочек вылить готовый крем-мусс, выровнять и поставить в холодильник, желательно на 3-4 часа или лучше на сутки.
9. Украсить стружкой из белого шоколада или как угодно.