-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Ada2

 -Подписка по e-mail

 

 -Сообщества

Участник сообществ (Всего в списке: 3) Моя_дача Рецепты_домохозяек Царство_Кулинарии

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 27.09.2010
Записей:
Комментариев:
Написано: 2189


Rolada tiramisu

Пятница, 26 Июня 2015 г. 22:40 + в цитатник
Składniki na biszkopt:

3 duże jajka
szczypta soli
50 g drobnego cukru do wypieków
3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę w postaci proszku i bardzo delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.

W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem cynamonowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.

Krem tiramisu:

250 g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i ubijać trzepaczkami miksera, aż powstanie gęsty krem a trzepaczki miksera będą pozostawiały na kremie wyraźny ślad.

Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, zwinąć razem z kremem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić po skosie.

Przechowywać w lodówce.
http://www.mojewypieki.com/post/rolada-tiramisu
IMG_1299 (466x700, 95Kb)
Рубрики:  Ciasta

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку