Biszkopt z jabłkami i kokosem
|
|
Пятница, 26 Июня 2015 г. 15:20
+ в цитатник
http://napiecyku.pl/2014/03/biszkopt-z-jablkami-i-kokosem/
Składniki na biszkopt
5 jaj w temp. pokojowej
15 dkg cukru
15 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę o wym. 24×34 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu ok.20mn w temp.180 stopni.
Składniki na masę jabłkową
5 kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 budynie białe w proszku
Jabłka gotuję z dodatkiem cukru. Kiedy kawałki jabłek zaczną się rozpadać, odlewam cześć wody potrzebną do rozprowadzenia budyniu. Rozprowadzony budyń wlewam do wody z jabłkami i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.
Składniki na kokosową kruszonkę
20 dkg. wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.
Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam masę jabłkową a na masę jabłkową rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. w temp.190 stopni. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!
-
Запись понравилась
-
0
Процитировали
-
0
Сохранили
-