Rurki z kremem wg. Ewy Wachowicz
|
|
Пятница, 26 Июня 2015 г. 15:17
+ в цитатник
http://napiecyku.pl/2015/01/rurki-z-kremem-wg-ewy-...urki-z-kremem-wg-ewy-wachowicz
kładniki na ok. 37 rurek
2, 5 szkl. mąki pszennej
1 masło pocięte na mniejsze kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego ( opcjonalnie )
1 szkl. kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier siekam z masłem, robię dołek i wlewam śmietanę. Wyrabiam elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie rzadkie można dosypać trochę mąki. Gotowe ciasto owijam folią i daję do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto dzielę na trzy części i każdą rozwałkowuję na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinam paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smaruję masłem i owijam ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki piekę na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor. Z gorącego ciasta usuwam metalowe foremki, jeżeli poczekamy wystudzone rurki mogą się połamać :( Z podanej ilości upiekłam 37 rurek. Jednorazowo w piekarniku, na jednej blaszce z wyposażenia piekarnika mieści się 20 sztuk.
Składniki na krem
4 żółtka
2 jaja
200 g cukru pudru ( dałam 150 g)
1 litr mleka
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
Mleko gotuję masłem. Odstawiam. Żółtka i jajka ubijam z cukrem na pianę, dodaję przesianą mąkę, całość mieszam. Do masy , cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewam gorące mleko. Całość daję na mały ogień i intensywnie mieszam do czasu, kiedy masa zacznie bulgotać. Gotową masę odstawiam do przestudzenia.
Schłodzoną masą napełniam rękaw cukierniczy i wypełniam rurki. Gotowe rurki można posypać cukrem pudrem, są znakomite również na następny dzień. Smacznego
-
Запись понравилась
-
0
Процитировали
-
0
Сохранили
-