http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2013/06/cias...koptowe-z-dwoma-kremami-i.html
Składniki:
Biszkopt
6 dużych jaj
3/4 szklanki cukru
kopiasta szklanka mąki tortowej minus 3 łyżki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao i mąkę ziemniaczaną. Przelać do formy o wym. 23x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min. w temp. 170 stopni C.
Krem toffie
400 g masy krówkowej
150 g miękkiego masła
Miękkie masło zmiksować. Dodawać masę krówkową, po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Krem waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500 ml mleka)
750 ml mleka
pół szklanki cukru pudru
250 g miękkiego masła
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że w 750 ml mleka. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń, wciąż miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Nasączenie
1/2 szklanki mocnej kawy
1/4 szklanki rumu
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodatkowo
truskawki
wiórki kokosowe
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jedno położyć w foremce (na papierze do pieczenia). Nasączyć. Ułożyć obrane, umyte truskawki, przykryć waniliowym kremem. Wyłożyć drugą część biszkoptu i ponownie nasączyć*. Przykryć masą krówkową, posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
* lubię mocno nasączone ciasta, ale nie wolno przesadzić. Jeśli wyda Wam się, że ilość płynu jest za duża, nie wlewajcie jej na siłę w biszkopt ;-)