-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Ada2

 -Подписка по e-mail

 

 -Сообщества

Участник сообществ (Всего в списке: 3) Моя_дача Рецепты_домохозяек Царство_Кулинарии

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 27.09.2010
Записей:
Комментариев:
Написано: 2189


Ciasto "3bit"

Пятница, 07 Июня 2013 г. 12:46 + в цитатник
Ciasto 3 Bit
na-bloga1 (500x375, 57Kb)
http://kuchniako.blog.pl/2013/06/04/10/
Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które można przygotować w krótkim czasie. Nie jest za słodkie, co jest dużym plusem i przy tym wygląda świetnie.
Składniki:

2-3 duże paczki herbatników (w zależności od wielkości formy, ja użyłem dość dużej formy bo 45x35cm)
500ml śmietany kremówki
1-2 puszki masy krówkowej (w zależności jak słodkie chcemy ciasto i jak dużą formę mamy)
100-120g masła/margaryny
2 budynie śmietankowe
700ml mleka
2 paczki migdałów w słupkach
saszetka śmietan-fix do ubijania śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2-3 kostki gorzkiej czekolady

Zaczynamy od wstawienia garnka z wodą na palnik i włożenia do niego puszek z masą. Gotujemy do momentu aż masa będzie dość „luźna”, tak aby łatwo dała się rozsmarować.

W tym samym czasie wykładamy formę warstwą herbatników. Kiedy masa będzie już odpowiednio plastyczna, wykładamy ją, tak aby dokładnie pokryła wszystkie herbatniki. Przykrywam masę kolejną warstwą herbatników. Z 0,7l mleka odlewamy około 100ml, do których wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu.
Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony z zimnym mlekiem budyń.
Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i nie będzie w nim żadnych grudek, zdejmujemy z ognia.
Na koniec wsypujemy całą paczkę migdałów w słupkach i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany budyń od razu wykładamy na wierzch herbatników i dokładnie rozprowadzamy. Budyń przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Kremówkę i śmietan-fix ubijamy na najwyższch obrotach miksera aż pojemnik będzie można odwrócić do góry dnem. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez minutę.
Wykładamy bitą śmietanę na ostatnią warstwę herbatników.
Dekorujemy drugą paczką migdałów w słupkach i startą gorzką czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na 2-3h (najlepiej na noc, ale może być trudno się powstrzymać) i dopiero później kroimy.
Метки:  

Процитировано 2 раз

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку