Пятница, 07 Июня 2013 г. 12:40
+ в цитатник
Ciasto snikers

http://kuchniako.blog.pl/2013/06/06/ciasto-snikers/
Składniki ciasta:
1,5 szklanki cukru
3 jajka
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 płaskich łyżek kakao
2,5 szklanki mąki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Zmniejszyć obroty i dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwie warstwy.
Masa budyniowo-kajmakowa:
2 budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
0,3 szklanki cukru pudru
150 g masła
masa kajmakowa (400 ml)
750 ml mleka
Ugotować budynie w 750 ml mleka. Budyń ma być bardzo gęsty. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masę kajmakową (cały czas miksować), a następnie dodawać małymi porcjami zimny budyń. Jeżeli masa na początku zważy się to nie należy się tym przejmować tylko miksować dalej aż zacznie być puszysta.
Ciasto czekoladowe przełożyć masą.
Polewa:
300 g czekolady (u mnie 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej) – warstwa jest dość gruba, można ją zmniejszyć do 200 g
100 g masła
200 g orzeszków ziemnych solonych
Czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodne) i wylać na ciasto. Na wierzch wysypać orzeszki.
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć 30 minut wcześniej.
Метки:
ciasto
snikers
-
Запись понравилась
-
0
Процитировали
-
0
Сохранили
-