-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Ada2

 -Подписка по e-mail

 

 -Сообщества

Участник сообществ (Всего в списке: 3) Моя_дача Рецепты_домохозяек Царство_Кулинарии

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 27.09.2010
Записей:
Комментариев:
Написано: 2191


Ciasto miodowe z masą budyniową

Пятница, 07 Июня 2013 г. 12:19 + в цитатник

Ciasto miodowe z masą budyniową

na-bloga1 (275x183, 8Kb)

http://kuchniako.blog.pl/2013/06/04/ciasto-miodowe-z-masa-budyniowa/


Składniki

Ciasto kakaowe
mąka pszenna – 2,5 szklanki
cukier puder – 3/4 szklanki
masło – 150 gram
jajko – 1 rednie
miód – 2 łyżki
kakao – 1 łyżka
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Biszkopt
mąka pszenna – 1 szklanka
cukier – 1/2 szklanki
jajka – 4 rednie
proszek do pieczenia – 1/2 yeczki
Masa budyniowa
mleko – 2 szklanki
masło – 250 gram
cukier – 1/2 szklanki
mąka pszenna – 2 yki
mąka ziemniaczana – 2 yki
cukier waniliowy – 1 opakowanie
Polewa
margaryna – 60 gram
cukier – 2 łyżki
kakao – 1 łyżka
woda – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Ciasto kakaowe:
Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Mają się połączyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygnąć. W tym czasie w misce mieszamy ze sob mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. Możemy zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dużą blachę (20x30cm lub większą) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygnąć. Wlewamy je więc do miski z mąką, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, tworzymy kulę i dzielimy na połowу. Jedną połowę ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. :) Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta.
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielkości, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej).
Masa budyniowa:
Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszystą masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Polewa:
W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia.
Dzielimy masę budyniową na dwie części. Ciasto układamy w kolejności: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cieście polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Метки:  

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку