lj_lubany_b
Placek "Euforia"
- :)
(, , ) -idianka ( ). , - , ! , - - ! !
- " " :)
Prostokątny kształt formy 20,5 * 25,5 cm
Ciasto czarne:
Zaparzyć mocnej kawy espresso (120 ml), zalać kakao (40 g). Mieszać do ostygnięcia.
(4 szt. żółtka.) utrzeć z cukrem (120g) do białości, dodać olej roślinny (80 ml), i mieszaninę kawy.
Wymieszać oddzielnie suche składniki :
140g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Umieśćw miesznkę z żółtkami.
Ubić białka (6 szt.) z cukrem (30 g) na sztywna pianę
Wprowadź je w etapach do ciasta, delikatnie mieszając.
Podzielić ciasto na 2 części. Piec ciasta jednocześnie w 160 st.i C.w piekarniku z termoobiegiem
Jeśli nie jest to możliwe, - przed wprowadzeniem białek podzielić ciasto na 2 części. Jedną część umieścić w lodówce. Do drugiej dodać 3 ubite białka z 15g cukru. Białka dodawać tuż przed pieczeniem. Powtórz to samo przy cieście z lodówki.
Ciasto makowe:
Masło (100g) utrzeć z cukrem (100g) do białego, dodawać po jednym żółtku (4 szt.). Dodaj suchy mak (150 g) i prażonych orzechów (100g), mogą być orzechy laskowe, migdały).
Białka (4 szt.)ubić z cukrem (50g) na gęstą pianę.Dodać do masy makowej w etapach starannie mieszając
Piec w 170 stopniach.
Krem
Śmietanę (170ml), doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać ciemną czekoladę (200 g), z podziałem na kawałki, wymieszać na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło (170g) utrzeć do białości, łyżką wprowadzić gotową masę krówkową (kajmakową) (370g) i schłodzony ganache.