-Рубрики

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в нина_малинка

 -Подписка по e-mail

 

 -Сообщества

Участник сообществ (Всего в списке: 4) Рецепты_домохозяек вязалочки Твоя_кухонька Моя_кулинарная_книга
Читатель сообществ (Всего в списке: 1) Рецепты_блюд

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 08.03.2013
Записей: 1796
Комментариев: 13
Написано: 1820


Без заголовка

Понедельник, 08 Декабря 2014 г. 21:46 + в цитатник
Цитата сообщения Dama_Madama Zajączki szafranowe na wielkanocne śniadanie

Wielkanoc coraz bliżej więc częściej będą pojawiać się pomysły na świąteczne i wiosenne dania. Dzisiaj bułeczki jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie albo zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę. Są niezbyt słodkie, puszyste i pyszne. My jedliśmy jeszcze ciepłe popijając mlekiem - Wy podajcie tak jak lubicie. Zapewniam, że są proste do zrobienia i poradzą sobie nawet dzieci.


Widoczny na zdjęciach biały talerzyk, kubek z kogutkiem oraz kwiatowa dekoracyjna kula pochodzą z nowej kolekcji Obudź wiosnę dostępnej w Empiku - można je kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym. 
 




Bułeczki - szafranowe zajączki

czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 sztuk : 

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 200 ml mleka 
  • 3 g nitek szafranu 
  • 65 g masła
  • 275 g mąki pszennej tortowej 
  • 90 g mąki pszennej typ 1850 
  • 80 g cukru zwykłego 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 średnie jajko
  •  
  • do posmarowania - 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka mleka 
  •  
  • dodatkowo - suszone wiśnie albo rodzynki, tyle sztuk ile bułeczek



sposób przygotowania : w połowie letniego mleka rozmieszałam drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki tortowej, odstawiłam na ok. 15 minut. Resztę mleka mocno podgrzałam razem z szafranem i masłem - masło musi się rozpuścić a szafran zabarwić mieszankę na mocno żółty kolor. Odstawiłam żeby wystygło.

Obie mąki wymieszałam z resztą cukru i solą. Dodałam zaczyn i przestudzoną mieszankę mleka z masłem. Zagniotłam gładkie ciasto i wyrabiałam przez kilka minut. W przykrytej dobrze misce zostawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej powstanie bułeczka zajączek. Z każdej porcji ciasta oderwałam jeden mały kawałek - to będzie kulka na ogonek. Drugi, trochę większy kawałek, uformowałam w lekko spłaszczony wałeczek i ostrym nożem nacięłam wzdłuż mniej więcej do połowy - rozchyliłam. Przy drugim końcu wcisnęłam w ciasto suszoną wiśnię - to będzie głowa zająca z okiem i uszami. Największy kawałek porcji turlałam po blacie na dość długi wałek i spiralnie go zwinęłam - będzie tułowiem zajączka. Wszystkie części złożyłam tak żeby dobrze się stykały układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zajączki powinny leżeć w sporej odległości od siebie bo jeszcze urosną. Blachę z uformowanymi bułkami przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20-30 minut żeby się napuszyły. Przed pieczeniem posmarowałam delikatnie pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem.

Bułeczki zajączki piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i pozwoliłam im wystygnąć.

Przepis na podstawie receptury na szafranowe bułki lussekatter z ulotki Ikea a sposób formowania bułeczek podpatrzyłam na TEJ stronie .



Рубрики:  пасха

 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку