ЧЕ-2016. 4 тур. Результаты матчей futbolist.ru

 -Подписка по e-mail

 
Получать сообщения дневника на почту.

 -Поиск по дневнику

люди, музыка, видео, фото
Поиск сообщений в Irina_Kiev

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Дата регистрации: 12.02.2006
Записей в дневнике: 117
Комментариев в дневнике: 355
Написано сообщений: 1478
Популярные отчеты:
кто смотрел дневник по каким фразам приходят

Короткий довідник алкоголю

Вторник, 08 Апреля 2008 г. 17:11 + в цитатник
 (75x101, 4Kb)
„Коли тверезий – я невтішний.
Коли я п’яний – слабне розуму ясність.
Та є блаженства час поміж тверезістю й сп’янінням.
І в цьому є життя”
(Омар Хайям, XI – XII ст. н.е.)



Аліготе – сорт винограду французького походження. Світло-зелені ягоди. Використовується для виготовлення десертних вин.

Арманьяк – старший, хоч і менше відомий, брат коньяку. Зараз перегонка вина відбувається у апаратах призначених спеціально для виготовлення арманьяку. В них вино нагрівається, стікаючи по системі накладених один на одного над нагрівачем круглих дисків. Для нагрівання використовуються винятково дубові дрова. При цьому вино є і конденсатором. В результаті утворюється спиртний напій міцністю від 55 до 65 %, із насиченим ароматом та витонченим смаком.
Витримка відбувається послідовно в декількох дубових бочках від нових до більш старших, щоб в арманьяці не було надто багато танінів.
Арманьяк наливають або до коньячних келихів, або у спеціальний келих для арманьяка. Якщо бокал потримати деякий час та нагріти теплом долоні, ви відчуєте легкий ванільний аромат який приносить дуб, різноманітні квіткові аромати, та запах сливи і стиглого перцю.

Бейліс – Baileys – вершковий лікер номер один в світі. Натуральна суміш ірландського віскі, ірландських вершків та натуральних ароматизаторів. Напій для вас та близьких вам друзів.

Божоле – область Франції, що знаходиться на південь від Бургундії, лежить на гранітному, горбистому плато. Усі червоні вина Божоле виготовляються з одного сорту винограду - Гаме - і відзначається витонченим багатогранним фруктовим ароматом.

Бордо – французи говорять: потрібне ціле життя щоб зрозуміти вина Бордо. З часів Великої Римської імперії Бордо є центром європейського винарництва. У XVII ст. вина Бордо вже мали добру репутацію в Лондоні, а на межі XVIII ст. з’являються перші відомі вина Бордо, які, завдяки майстерності виноробів, з роками витримки покращували свою якість. Червоне вино Бордо – це завжди суміш декількох виноградних сортів. Червоні вина Бордо певний час витримують в дубових бочках. Чим вищий рівень вина, тим більший процент нових дубових бочок використовується при його витримці.

Бренді – (англ. – burnt wine, нім.- branntwein, букв. – палене вино) – спиртний напій, утворюється в процесі дистиляції вина, на зразок виготовлення коньяку чи арманьяку, однак виробництво бренді не регламентовано так строго. Вживається і в чистому вигляді з коньячних келихів а також як складова різноманітних коктейлів.

Брют – дуже сухий сорт шампанського. Вміст цукру до 0,3%. Бургундське винарництво існує не одну сотню років. На початку нашої ери римські легіонери; монахи абатств Клюні і Сіто в середньовіччі; молоді винороби XVIII ст. - усі вони століттями створювали славу бургундських вин як найвишуканіших вин у світі. Червоне бургундське вино – з винограду Піно Нуар, за винятком : Burgogne Passetoutgrain, яке містить 1/3 Піно Нуар і 2/3 винограду Гаме.

Вермут – (нім. wermut, букв. – полинь) купажне ароматизоване вино. Вермути виготовляють з якісного вина, виготовленого з відбірного білого та червоного винограду, прекрасний смак збагачується завдяки додаванню більше тридцяти різноманітних трав, квітів, фруктів і насіння. Використовують, зокрема, альпійський полин, коріння арніки, кардамон, валеріану, імбир, аїр, шафран, ромашку, ваніль, мускатний горіх, корицю, чебрець, м’яту тощо. Вермутам притаманний особливий складний аромат. Мистецтво виготовлення вермутів базується на багатому практичному досвіді складання сумішей інгредієнтів. Вермути п’ють невеликими дозами, як аперитив.

Вино – алкогольний напій, що утворюється в результаті повного або часткового спиртового бродіння виноградного чи плодово-ягідного соку (інколи із додаванням спирту та інших речовин). За якістю поділяться на марочні (кращі, витримані вина, виготовлені у певних виноробних районах з одного сорту винограду, що зберігають аромат і смак) та ординарні (вина, виготовлені з дотриманням встановлених виноробних стандартів). За кольором розрізняють білі, рожеві та червоні вина. Білі столові вина подають до закуски, легких м’ясних та рибних страв. Червоні слабкі вина – до баранини, телятини, птиці, паштетів. Червоні міцні вина – до біфштексів, свинини, жирних супів. Напівсолодкі вина підходять для курятини та запечених рибних страв. Лікерні вина підходять до десертів та фруктів. До курячого чи м’ясного розсолу подають херес або мадеру. Червоні столові та міцні вина свої якості краще проявляють при температурі 16 - 18°С. Тонкі сухі білі вина слід охолодити до 10 - 12 °С, а шампанське до 6 - 10°С.

Віскі – (англ. – whisky, whiskey) – алкогольний напій (40 - 50% спирту), який утворюється в результаті перегонки сусла, що перебродило, виготовленого з ячмінного солоду, жита або кукурудзи. Більшість марок Віскі є сортами семилітньої витримки. Вживають з льодом, колою, використовується для виготовлення коктейлів. Його п’ють з високих склянок тумблерів, що мають товсте дно.

Гілбейс джин - Gilbey’s вживають з льодом і соком. Прекрасна основа для класичного Джин-тоніка та для інших коктейлів.

Глінтвейн – (нім.gluhender wein – гаряче вино) гарячий напій, переважно з гарячого вина з цукром та спеціями.

Гордонс – Gordon’s. Найпопулярніша марка джину, виробляється з 1769р. Освіжаючий та тонізуючий Gordon’s з тоніком має свіжий та багатий смак.

Горілка – алкогольний напій, суміш очищеного етилового спирту з водою, що пройшла попередню очистку.

Грог – (англ. – grog) напій, приготований з рому чи коньяку та кип’ятку з цукром, деколи додається лимонний сік.

Джин - (англ. – gin) міцний напій, отриманий в результаті перегонки настоянки з ягід ялівця.

Джонні Уокер – Johnnie Walker – Віскі номер один по об’єму продаж. Johnnie Walker – це унікальна група різних сортів віскі, кожен з яких відрізняється своїм власним характером та букетом. Johnnie Walker - це відображення Вашої індивідуальності та успіху. Термін витримки - не менше 18 років.

Ель – (англ. - ale) світлі густі сорти пива.

Каберне – виноградні сорти французького походження, характерною особливістю яких є темно-сині, соковиті плоди. Поширені Каберне Совіньйон та Каберне Фран. Використовуються для виготовлення сухих та десертних вин, шампанського.

Кагор – (від назви м.Cahors, Франція) – десертне вино, виготовлене з винограду червоних сортів частковим бродінням мезги або сусла з пізнішим додаванням спирту. Кагори належить до групи десертних червоних вин. Вони відзначаються темно-червоним рубіновим кольором, повнотою, м’якістю, бархатистістю, тонкими какао-шоколадними тонами смаку та букету.

Кальвадос – яблучна горілка. Кальвадос виробляють з яблук спеціального сорту, багатих тимінами, які зберігають яблучний аромат.

Кахетинські вина - за характером і типом їх справедливо можна поставити поруч з бургундськими і бордоськими винами Франції. Кахетинські вина є темнішими і кислішими порівняно з винами європейського типу, мають більш високу екстрактивність. В них сильно розвинений специфічний плодовий аромат. Старі, добре збережені, кахетинські вина відзначаються особливою благородністю та тонкістю смаку.

Кокур – балканський сорт винограду. Зеленувато-білий, жовтіючий плід. Використовується для виробництва міцних та десертних вин.

Коньяк – міцний алкогольний напій, виготовляється з коньячного спирту, який отримують в результаті перегонки білих сухих виноградних вин з пізнішою витримкою в дубових бочках.

Крем – (фр. - cr?me) різновид лікерів, з пониженим вмістом спирту (біля 20 %) та більшим вмістом цукру (до 60 %)

Крюшон – (від фр. cruchon – глечик) суміш білого столового вина з ромом чи коньяком, до якої додають свіжі фрукти, цукор, іноді шампанське.

Кюве – суміш сухих вин, яку використовують для виготовлення шампанського. Вина різних сортів і походять з різних районів провінції Шампань, можуть бути навіть урожаї різних років. Шампанські вина розрізняються між собою складом кюве – майстри кожної фірми по-різному підходять до створення цих вин. Саме так виникає багатство смаків і відтінків справжнього шампанського.

Лікер – міцний солодкий алкогольний напій, виготовлений із заспиртованих фруктів та ягідних соків, настоянок духмяних трав з додатком коріння, прянощів тощо. Лікери існують з часів фараонів, а початок їх комерційного виробництва припадає на середньовіччя, коли алхіміки, лікарі та монахи шукали еліксир життя. Це привело до появи великої кількості широко відомих лікерів, що мали назви релігійних орденів, які першими виготовили цей напій. Лікери вживають як в чистому вигляді так і як інгредієнт численних коктейлів, а також використовують при приготуванні різноманітних обідніх страв. Лікери можна пити з будь-якими соками до і після.

Мадера – міцне вино з білих чи рожевих виноградних сортів, виготовлене в результаті бродіння мезги чи сусла до якого пізніше додається спирт. Вино витримують в бочках на сонячних майданчиках чи опалюваних приміщеннях при доступі повітря, потім ще декілька років – у винних підвалах. Існує багато видів мадери, вони відрізняються вмістом спирту, цукру, характером, якістю. Можуть бути сухими та солодкими, з вмістом спирту від 17 до 21% об., цукру – від 0.13-3.3 до 24%.

Малага – десертне лікерне виноградне вино (20-30% цукру, 12-18% спирту). Технологія виготовлення незвичайна – використовується купажування декількох різних виноматеріалів.

Малібу (Malibu). Поєднання білого карибського рому з кокосовим соком. Легкий напій для молодих і зухвалих. Ідеальний в поєднанні з апельсиновим, ананасовим, грейпфрутовим соками чи колою. Виготовляється з 1981 року та продається в більше, ніж в 140 країнах світу.

Метакса (Меtаха) – найвідоміша марка грецького бренді. Виготовляється шляхом перегону білого і червоного вина. В період старіння бренді набуває багатьох різних ароматів. Різні види відрізняються не лише терміном витримки але й своїми смаковими якостями.

Мускат – (фр. muscat від лат. мusсus – мускус) виноградні сорти французького походження та десертні вина з цих сортів (13-16% спирту, 20-30% цукру). Мускатні вина відрізняються неповторним тонким ароматом, іноді з легкими цитронними чи квітково-медовими тонами, мають повний гармонійний маслянистий смак. Білі мускати є бурштиновими, червоні – рубінові.

Наливка – напій на спиртовій основі. (18-20% спирту, 27-40% цукру).

Настоянка – алкогольний напій. Гіркі настоянки вбирають в себе приємний смак трав, квітів, листя, плодів, коріння, приправ. В основі солодких настоянок (до 32% цукру, 20 - 24% спирту-ректифікату) є спиртовий фруктовий або ягідний натуральний сік.

Ольмека – текіла з нектару синьої агави, названа ім’ям бога з стародавніх мексиканських легенд. Чудова основа для коктейлів.

Пиво – слабоалкогольний пінистий напій, є результатом спиртового бродіння сусла з солоду, хмелю і води, до якого іноді додають рис і цукор.

Піно – виноградні сорти французького походження (Піно Блан – білий, Піно Грі – сірий, Піно Нуар – чорний). Використовується в виробництві різноманітних вин і шампанського.

Портвейн – (нім. portwein від назви м. Порту, Porto, в Португалії) міцне виноградне вино, отримане в результаті неповного бродіння сусла чи мезги та пізнішого додавання спирту. Особливість виробництва портвейну полягає в тому, що на стадії ферментації молоде вино зміцнюється шляхом додавання бренді в пропорції 100 літрів бренді на 450 літрів вина. Пізніше, кріплене вино може вистоюватись до 40 років і більше. Вина, виготовлені за технологією портвейну, випускають майже в усіх виноробних районах. Вина цього типу представлені широким списком назв. В їх ароматі відчутні характерні плодові тони, смак м’який, повний, гармонійний.

Рислінг – сорт винограду німецького походження. Зеленувато-біла з коричневими крапочками ягода. Використовується для виробництва десертних вин та шампанського.

Ркацителі – грузинський сорт винограду. Зеленувато – біла чи жовтувата ягода з коричневою засмагою. Використовується у виробництві вин різних типів.

Ром – (англ. - rum) Вперше ром почали виготовляти в XVII ст. на острові Барбадос. Міцний напій з витриманого спирту виникає в процесі бродіння та перегону соку цукрової тростини. Легкий ром представлений кубинськими сортами, середній – мексиканськими та пуерто-риканськими, важкий – ямайськими. Ром прекрасно поєднується з усіма соками, найкраще з лимонним, а також з кокосовим молоком, сиропом Grenadinе, голубим лікером Curacаo та багатьма іншими продуктами. Темний ром може вживатись гарячим, в складі грогів, в яких його змішують з цукром, лимонним соком, корицею та гарячою водою. Ром, який пройшов довгу витримку в дубових бочках, п’ють в чистому вигляді.

Самогон – алкогольний напій, отриманий в результаті бродіння сировини (бражки) шляхом перегону, без ректифікації. Також назва саморобних міцних напоїв.

Сапераві – старовинний грузинський сорт винограду. Темно – синя ягода з восковим нальотом. Використовується при виробництві червоних кахетинських вин.

Сидр – (фр. - cidre) слабоалкогольне вино, утворюється в результаті бродіння яблучного соку, насиченого киснем. (5-7% спирту)

Сомельє – спеціаліст, який знає все, що стосується вина: зберігання, температура подачі різних вин, сервірування, поєднання з основними стравами тощо.

Текіла – національний мексиканський напій, виготовляється на основі пульке – перебродившого соку агави, що існував в Мексиці з давніх-давен. Зазвичай текіла вживається наступним чином: на дно невеликої вузької чарки наливають напій, а на тильну сторону долоні насипають солі та беруть шматочок лайма; потім швидко засипають сіль до рота, одним ковтком випивають текілу і закусують лаймом. Також поширеним є спосіб, який в Росії отримав назву Текіла - бум, текілу і тонік в рівних пропорціях наливають до невеличкого келиха, накривають рукою та б’ють ним по барній стійці, щоб всередині келиха утворились бульки, потім увесь вміст залпом випивають.

Токай (токайське) – (від Tokaj – район в Угорщини) десертне вино з білих виноградних сортів, зумисне зараженого спеціальним грибком. (12-16% спирту, 20% цукру). Токайські вина мають красиве золотисте забарвлення, їм притаманна повнота, м’якість, мають сильних характерний букет з тонами хлібної шкоринки та меду.

Хеннесі - коньячна компанія, заснована ірландцем Річардом Хеннессі. За обсягом продаж, займає перше місце в світі.

Херес – (від назви м. Херес-де-ла-Фронтера, Іспанія) біле або червоне міцне виноградне вино. Існує декілька видів хересу: фіно (fino) – легкий сухий; фіно мансанілья (fino manzanilla) – легкий сухий херес з атлантичного узбережжя з особливим присмаком; амонтільядо (amontillado) – більш солодкий, бурштинового кольору, з горіховим присмаком; олоросо (oloroso) – більш витриманий, міцний, червоний; переважно подають на десерт.

Чівас Ригал – одна з найпрестижніших марок віскі у світі. Термін витримки – не менше 21 року.

Шампанське – (фр. провінція Champagne – Шампань) вино виготовлене повніють з винограду, який росте в певному районі в старій провінції Шампань, що знаходиться в ста милях на схід від Парижу. Все шампанське в цьому районі виготовляється з використанням особливого процесу, який полягає в ферментації в середині пляшки, після чого вино стає ігристим. Це єдиний спосіб досягнення високої якості, синонімом якої є шампанське. Шампанському притаманний тонкий смак, світло – солом’яний з золотими відтінками колір та гармонійний букет.

Шампанське Советское – ігристе вино, яке виготовляють за допомогою насичення киснем початкової винної суміші, методом вторинного бродіння в герметичних посудинах під тиском.

Як правильно відкоркувати пляшку вина. Це делікатна операція. Неправильно зняте надпробкове покриття звісно що завдасть шкоди естетичному вигляду пляшки. Тому це покриття потрібно зрізати або посередині висоти або під кільцем шийки. Таким чином вдасться уникнути небажаного контакту вина з металічним надпробковим покриттям пляшки. Потім, за допомогою штопора, майже виймаємо пробку. Ні в якому разі не можна постромляти корок наскрізь, щоб її дрібні крихти не потрапили до вина. Повністю пробка витягається вручну. Шийку протираємо серветкою, а потім проводимо по ній циліндричною поверхнею корка, щоб зняти ворсинки.

И_Снова_неЗДЕШНЯЯ   обратиться по имени Вторник, 08 Апреля 2008 г. 19:58 (ссылка)
сто лет не читала на украинском.. ужасю.. половину слов догадываю по смыслу)
Ответить С цитатой В цитатник
Irina_Kiev   обратиться по имени Среда, 09 Апреля 2008 г. 11:12 (ссылка)
И_Снова_неЗДЕШНЯЯ, за то был повод вспомнить старое))))
Ответить С цитатой В цитатник
Анцифер_ОАА   обратиться по имени Суббота, 14 Июня 2008 г. 23:48 (ссылка)
Омар Хайям на украинском... Это нечто!!!!!!
Ответить С цитатой В цитатник
Prostushka   обратиться по имени Пятница, 21 Августа 2009 г. 01:42 (ссылка)
здесь Лик Стража Смерти
слабонервным делать нечего
в глаза не смотреть !
Сильнейший гипноз
Ответить С цитатой В цитатник
Комментировать К дневнику Страницы: [1] [Новые]
 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку

Найти дневники